Wpis z mikrobloga

Dziś skleciłem na szybko płytkę z elektroniką sterującą do wydrukowanego w 3D sensora kolizji dla robota. Elektronika zwraca dwie wartości - analogowy odczyt napięcia po wtórniku na wzmacniaczu operacyjnym oraz dwójkowy (poziom logiczny) wykrycia kolizji, co pokazuje czerwona dioda LED na płytce kontrolera.

Podkówka regulacyjna pozwala wybrać poziom wyzwalania a tym samym czułość sensora.
Dla położenia centralnego ustawiony przeze mnie poziom wyzwalania to 120g, dla sił bocznych 200g - wynika do z konstrukcji elementu sprężystego, maksymalną wartość osiąga dla około 400g. Można to zmienić drukując element o większej ilości obrysów (perimeters) lub przeskalować całość sensora. Prototyp uważam za udany, ale to nie koniec prac. Trzeba jeszcze zaprojektować mniejszą płytkę pod SMD i ją polutować.

#robotyka #elektronika #diy #druk3d #elektroda
mathmed - Dziś skleciłem na szybko płytkę z elektroniką sterującą do wydrukowanego w ...
  • 6
@MuchomorSromotnikowy: Dzięki za miłe słowa :) To wszystko dla mnie jedna wielka nowość - nie mam wykształcenia w kierunku inżynierskim (lekarz). Buduję robota, bo chciałbym pobawić się trochę mechaniką chodu i zobaczyć czy podołam wyzwaniu samej budowy i projektowania.