Wpis z mikrobloga

Witam Mirki!
Po tygodniu zorientowałem się, że VPS, który zakupiłem od webh dysponuje gorszym procesorem i dyskiem niż mój stary dedyk zrobiony z biurowego laptopa... :/

Benchmarki:
VPS: https://serverscope.io/trials/Q1L0#share
LAPTOP z i3-2310M: https://serverscope.io/trials/6N7a#share

Tragedia generalnie... Odczyt na ich super-duper dyskach ssd to 15MB/s... porażka totalna :/

#webh
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PrzemoVi: Nie wiem jak dysk (tutaj warto sprawdzić co narobiłeś, na pewno masz stary system, lepiej wgrać od nowa), to procesor nie przelicza się ilość MHz * Ilość rdzeni ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Raczej wątpię by był wolniejszy (chociaż to zależy)
  • Odpowiedz
@radekrad: @fervi: A guzik. Nic nie zepsuł ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Od tygodnia mam to samo na swoim VPSie z 8 rdzeniami, a odczyt z dysku od 4 do 22 MB/s (°°
Krew człowieka zlewa, a support olewka totalna (tak jak zawsze ich chwaliłem, to teraz przestaję), według nich wszystko działa, a jak widzimy,
  • Odpowiedz
@super_tux: @PrzemoVi: serio? Nie wierzę. To coś im się chyba jakość zepsuła.

Tutaj dla porównania Aruba za 4 zł: https://serverscope.io/trials/oJjN . Jak kiedyś testowałem, to webh za 20 zł był (pod każdym względem) szybszy od biedaAruby za 4 zł, ale koniec końców nie chciało mi się administrować i zdecydowałem się na jeszcze szybszy mydevil, a Aruba mi została jako backup

Czyli na jednym rdzeniu webh jest o prawie
  • Odpowiedz
@radekrad sieć spoko. Wyciąga ponad 100 Mbps, ale te dyski od tygodnia to dramat, ale też nie u wszystkich. Sprawdziłem u znajomego na serwerze i tam ma 250 MB/s odczyt, a mi support nadal pewnie będzie ciemnotę wciskac że u nich wszystko ok i że to niby ja mam obciążony procesor i to dlatego, a kompletnie bez obciążenia jest to samo! (°°
  • Odpowiedz
@fervi: Wal ticket do supportu cholera (°°
Jak zobaczą, że mają kilka takich samych ticketów to miejmy nadzieję, że się wezmą za robotę ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@fervi: Słuchaj, bez urazy, ale nie wiem co dobrego jest w aktualizowaniu osa w serwerze który ma być stabilny do najnowszej wersji ;p. Siedzi się na LTS`ach. 16.04 jest dosyć stabilne, na produkcję, 18.04 ma jeszcze problemy z nowym network-managerem.
@super_tux
Pisałem. Odpisali, że u nich jest ok i że mam jeszcze raz wykonać testy :D
  • Odpowiedz
18.04 ma jeszcze problemy z nowym network-managerem.

@PrzemoVi: Na serwerach nie używa się network-managera

aktualizowaniu osa w serwerze który ma być stabilny do najnowszej wersji ;p.

@PrzemoVi: Bezpieczeństwo, optymalizacje ... długo by wymieniać xd
  • Odpowiedz
@PrzemoVi: co za dzbany (°°
Ja to usłyszałem już 3 razy.
Więc niech mi się wytłumaczą dlaczego znajomy na tej samej ofercie ma 250 MB/s a ja 20 ( ͡º ͜ʖ͡º) i zapadła taka niezręczna cisza...
  • Odpowiedz
@PrzemoVi: I w sumie tak wyglądają testy z dzisiaj:

05:45:01 up 3 days, 8:20, 0 users, load average: 2.63, 1.89, 1.96
/dev/vda5: Timing buffered disk reads: 16 MB in 3.25 seconds = 4.92 MB/sec

06:00:01 up 3 days, 8:35, 0 users, load average: 1.98,
  • Odpowiedz
@fervi: Czyli dalej lipa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Posprawdzaj co kilkanaście minut - bo można mieć złudne wrażenia:

/dev/vda5:
Timing buffered disk reads: 134 MB in 3.01 seconds = 44.58 MB/sec
00:30:01 up 1 day, 3:10, 0
  • Odpowiedz