Wpis z mikrobloga

Mirki mam problem z nowym lapkiem. Acer aspire 5 z grafiką mx250 i i3 8145u (3900mhz w turbo). Problem polega na tym że grając w stara grę typu battlefield bad Company 2, karta daje ok 50fps przy użyciu ok 70%. Byłoby więcej gdyby nie ograniczenie na temperaturze, gdy karta osiąga 75C to jej taktowania mocno spadają. Na poprzednim lapku mogłem tak podkręcić kartę że nawet przy 102C trzymała taktowanie jak zamurowana a teraz lipa. Ktoś ma jakiś pomysł co zrobić żeby nie obnizala taktowania? #laptopy #pcmasterrace #informatyka #windows10 #komputery
  • 13
@Nikodem: undervolt na grafice?
zwiększyć temp limit w msi afterburner o ile możesz na lapku?
kupić podkładke chłodzącą?
następnym razem czytać recenzje zanim kupisz czy lapek się nie przegrzewa?
@10129 nie da rady zwiększyć templimit w msi afterburner, to samo z napięciem. Według recenzji powinien trzymać taktowanie podobnie jak poprzedni laptop.
@Nikodem: najprościej by CI było sprawdzić na jakim napięciu Ci się nie przegrzewa -> ściągasz fur marka
wybierasz jakiś kwadracik na tej krzywej -> klikasz go i wciskasz litere L na klawie
odpalasz furmark -> stress test i czekasz az temp rpzestana rosnąc, jak jest za wysoka to wybierasz wczesniejszy kwadracik
jak już znajdziesz optymalne napiecie maks jakie ten laptop daje rade schlodzic ustawiasz takty odpowiednio, tu Ci to troche zajmie, bedzie sie pc zawieszał az nie dojdziesz to wlasciych
@Nikodem: tak ogólnie to może źle jest nałożona pasta termoprzewodząca i dlatego sie grzeje za mocno, zakładam, że limit temp masz zablokowany na amen bez zmiany biosu karty?
@10129 to jest laptop wiec chyba nie mogę zmienić limitu temperatury. Przynajmniej nie w programach i biosie. A co do grzania się to nie mogę powiedzieć że się grzeje bo 75C (temperatura przy której spadają zegary) to nie jest jakaś duża wartość. Tak jak wspomniałem wcześniej, poprzedniego lapka katowalem do 102C i było ok xd. Optymalne ustawienia znalazłem za 1 razem, osiąga na nich 74-75C.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Nikodem: no może poprostu z czasem zaczęli bardziej uważać na te temperatury i limity zwiekszyli. To nie jest gejmingowy laptop który ma przewidziany układ chłodzenia pod katowanie grafiki, ta mx 250 to raczej karta do gier typu hearthstone.