Aktywne Wpisy
DrMagK2 +256
Moje miasto takie piękne XD
plottwist +634
Ogólnie jestem przerażony tym wypadkiem na A1 i mega fajnie, że na wykopie ludzie chcą sprawiedliwości, za to co spotkało tą rodzine, różne wypadki widziałem i po prostu klikam, oglądam i zamykam ale tutaj jakoś to siedzi we mnie i cały czas sprawdzam jakieś nowe info. Na yt bandyci drogowi jest wstawiony gif z przybliżenia kamerki z auta jadącego z naprzeciwka, spowolniłem to trochę i zobaczcie jak dość dobrze wygląda moment uderzenia.
Tylu było już ministrów sprawiedliwości, premierów, tylu było naprawdę wspaniałych ludzi i nikt nie zajął się tematyką Wołynia. Dla nas nigdy nie było czasu ani miejsca - mówiła Janina Kalinowska odbierając statuetkę Strażnika Pamięci 2019 w kategorii "Instytucja". Szefowa Stowarzyszenia Upamiętniania Polaków Pomordowanych na Wołyniu zaapelowała także do premiera i szefa resortu sprawiedliwości
Szefowa Stowarzyszenia Upamiętniania Polaków Pomordowanych na Wołyniu Janina Kalinowska powiedziała, że Polacy, którzy przeżyli rzeź, żyją w Polsce jako "ludzie ostatniej kategorii".
- Niedawno było wymieniane ile to narodów wymordowali Niemcy, jaka liczba. Ile i w jakiej liczbie wymordowali Sowieci Polaków. Ale w tym momencie tak ciężko było wyliczyć, że powiedzmy około ponad 250 tys. wymordowane w okropny sposób (w rzezi wołyńskiej - red.)? Niemiec i Ruski mordowali humanitarnie, bo strzelali. Ukrainiec nie strzelał, rzadko kiedy. Ja tylko mogę podziękować Bogu, że moich rodziców zabił Ukrainiec z karabinu. To ja za to dziękuję Bogu całe życie swoje, że nie musieli cierpieć tak, jak inni. Ileż to dzieci zginęło w studniach, ile dzieci było nabite na sztachety, tego mało kto wie - mówiła.
Jak podkreśliła, "wielu Polaków zostało na Wołyniu uratowanych przez Niemca i partyzantkę sowiecką".
Na prezentacji przed wręczeniem Kalinowskiej nagrody była informacja, że w trakcie rzezi wołyńskiej późniejsza szefowa stowarzyszenia miała "prawdopodobnie 8 lat".
- To jest data przyjęta przez sąd. Ja nie wiem, ile ja mam lat, z jakiego domu pochodzi moja mama, bo świadkowie zeznali, że albo Rozwadowska, albo Zawistowska. Ja nie wiem wielu rzeczy, bo jak przyszli w nocy, kazali wyjść z domu. Zabili ojca, mamę, dwuletniego braciszka. Co on był winien? Co była winna moja mama, ojciec? Ginęli tylko dlatego, że władali mową polską, byli Polakami - mówiła.
Jak podkreśliła, "tylu było już ministrów sprawiedliwości, premierów, tylu było naprawdę wspaniałych ludzi i nikt nie zajął się tematyką Wołynia". - Dla nas nigdy nie było czasu ani miejsca. Są apele poległych, wyczytuje się wszystkich. No, nie wyczytuje się nawet takiego Zygmunta Rumla, który jako przedstawiciel rządowy został rozszarpany końmi - dodała.
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2019-11-07/ocalala-z-rzezi-wolynskiej-niemcy-i-sowieci-pomogli-nam-bardziej-niz-ak/
#historia #ciekawostkihistoryczne #wolyn #polska #drugawojnaswiatowa
@robert5502: w tym momencie już wiem, że kobieta choć osobiście dotknięta nie ma większego pojęcia o czym mówi.