Wpis z mikrobloga

• 0
@random2o na yt w telefonie praktycznie nic nie działa. Mam kilka filtrów ale nadal są reklamy. Za to na kamputerze chyba działają, ale mało oglądam więc mam średnie porównanie.
  • Odpowiedz
z czy do telewizora?

@random2o: pihole blokuje zapytania do serwerów DNS, czyli niejako powstrzymuje przeglądarki i inne aplikacje przed komunikacją z serwerami, które są na czarnej liście. Przykładowo: aplikacja netflix komunikuje się z serwerami "video.netflix.com", żeby pobrać film oraz z "analytics.netflix.com", żeby np. wysłać na niego statystyki użytkowania aplikacji (te nazwy serwerów wymyśliłem na potrzeby przykładu). Pihole zablokuje zapytanie do tego drugiego serwera (a tak naprawdę to jako serwer DNS
  • Odpowiedz
Ublock Origin na mobilnym Firefoxie nie działa?

@qarmin: o kurcze działa (ʘʘ) dzięki Mirku!

troche brakuje opcji wyboru jakości odtwarzania oraz przewijania gestami, ale wiadomo, coś za coś!!
  • Odpowiedz
jestem w szoku ile to blokuje ruchu z mojego telewizora (samsung)

@size: gdzie w samsungu sie ustawia dns na te z pi-hole? w sumie odpalilem juz pi-hole z tydzien temu, nie mialem jednak czasu przekonfigurowac telewizora i zapomnialem o tym :)
  • Odpowiedz
@brudny: ja u siebie na routerze wskazałem pihole jako główny serwer DNS dla całej sieci. Odtąd wszyscy klienci, którzy korzystają z DHCP w domu dostają adres pihole jako podstawowy DNS. Samsung też się załapał ;)
  • Odpowiedz
@brudny: @Cebulaczan: Przy okazji ciekawostka: jeśli w /etc/hosts maszynki z pihole wpiszesz sobie nazwy urządzeń wraz z ich numerami IP to pihole będzie je rozwiązywać jak DNS i reverse DNS we wszystkich raportach (oczywiście uwzględniając, że te IPki są statyczne) i w ogóle całej sieci - możesz np. zrobić ze swojego kompa "ping tv" żeby sprawdzić, czy telewizor jest włączony.
size - @brudny: @Cebulaczan: Przy okazji ciekawostka: jeśli w /etc/hosts maszynki z p...

źródło: comment_NFe8GkizoSwxXy8MBPkMHMDZBcqk8SJA.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz