Wpis z mikrobloga

Miraskom pod znaku #devopsiarz #devops i #golang chciałbym tutaj odpowiedzieć na kilka pytań, które padają do mnie regularnie z powodu mojego znaleziska na głównej. Te pytania to:

- co można robić w Go?
- czy warto się uczyć Go jako pierwszy/kolejny język

Co można robić/pisać w Go odpowie Wam ten link lepiej niż jakikolwiek inny

Kwestia nauki Go: jako pierwszy język MOIM zdaniem jest znacznie lepszy do nauki, aniżeli C/C++, które wałkują na studiach Inf. Czy jest lepszy niż np. Python, Ruby czy Java, to już sprawa mocno dyskusyjna, bo te języki również skupiają się na logice biznesowej.

Jak mowa o nauce kolejnego języka programowania: zawsze warto, podobnie jak każdy inny, nowy (nie tylko Go). Polecam zwłaszcza skok do paradygmatów funkcyjnych, jeśli wcześniej programowaliście w językach imperatywnych. Po prostu w prawdziwych projektach, z którymi się zetkniecie jako programiści, najczęściej będziecie mieć do czynienia z 1-2 językami głównymi, w których większość logiki aplikacji powstaje i dużą liczbą języków pomocniczych do czegoś (skryptowania, deploymentu, itp) dodatkowego.

#programowanie #naukaprogramowania
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hauleth: a dziękuje, zauważyłem właśnie, że coś za Go nie przepadasz, ale pomimo tego potrafisz się w niektórych kwestiach zgodzić, to oznacza, że chyba totalnych głupot tu nie napisałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz