Wpis z mikrobloga

@le1t00: dałem na osobnej warstwie;p na normal i multiply jest tło, a na screen i add nie ma xd nie czaje dalej. A ta kreseczka? Klikam i nic się nie zmienia, a może o to chodzi. Noob jestem. W ps na kompie tez tego nie ogarniam.
@desygnat: Opcje z menu to opcje mieszania warstw. Normal to warstwy się nie mieszają ze sobą. Gdy jednak zmienisz na jakąś inną z tych dostępnych możliwości górna warstwa (zmiesza się) z dolną. Multiply to mnożenie. Działa mniej więcej na takiej zasadzie że jedynie ciemniejsze fragmenty górnej warstwy będą widoczne na dolnej warstwie. Add i Screen mieszają ciemniejsze elementy więc widoczne będą jasne punkty z górnej warstwy. Tak przynajmniej wygląda to w
@le1t00: wziąłem warstwę z japkiem i działa xd jakie śmiechowe efekty. Jeszcze nie wiem jak to wykorzystać, ale może kiedyś dojadę do tego. Dalej nie wiem co daje ta kreska. Oczko znika obraz z warstwy, a kreska? Nie bądź żyła powiedz
@L24D: o i tak to tez w tym wygląda. Dzięki za merytoryczne wyjaśnienie tego czego byłem świadkiem przed chwila. A nie wiesz czemu służy ta kreseczka?