Jakie żarówki H7 do jazdy w nocy? Ostatnio przepaliła mi się i założyłem biedronkowe i szukam czegoś fajnego. Te Phillips nightbreaker będą spoko? Szukam coś bliżej barwy białej #motoryzacja #samochody
@Snurq: jeżdżę na nich 2 miesiące i działają, ciężko powiedzieć ile wytrzymają, ogólnie w moim aucie szybko padały żarówki jak go kupiłem bo mam przerobioną troche instalacje, mam dołożone halogeny itp, dlatego kupiłem ledy, te h7 zdają się być lepsze niż ledy, narazie jestem zadowolony,choć barwa światła nie zadawala mnie do końca
@atrax15: bez znaczenia. Soczewka w lampie nie oznacza od razu homologacji lampy do oświetlenia LEDowego. Oczywiście słowo klucz w poprzednim poście - "niekoniecznie". Wynika to głównie z tego, że X lat temu nie było żarówek LEDowych - brak homologacji, pomimo tego, że w tych lampach bez problemu można by używać żarówek LEDowych.
@atrax15: warto mieć świadomość tego, że w razie kontroli wiązać się to z utratą dowodu, a w razie kolizji/wypadku ubezpieczyciel może umyć rączki. Dla Ciebie temat zamknięty, ale w każdym takim temacie warto poinformować osobę o możliwych skutkach, niż potem czytać płacz na mikro na zasadzie "Kazali założyć, my nie wiedzieli, a teraz trzeba płacić".
@Snurq: wiele razy ten temat się pojawiał. Obecnie dokładnie tak jak Ty biję się z myślami czy nie zakupić dwóch retrofitów ledowych 6000-8000 lumenów sztuka i założyć jako H7, ponieważ tak jak Ty mam także soczewki. Przetestowałem już: -Osram Nightbreaker(padła jedna po 3 mcach), początkowo niezły efekt, barwa i siła, z czasem nieco przyblakną (lub oko się przyzwyczaja) są drogie ~80zł za dwupak -Tungsram Sport BluIsh +50% dobra cena za dwupak, niezła barwa początkowo i siła, też zdechła jedna po 3 m-cach -Osram Silverstar 2.0 te to pewien kompromis: barwę nie mają taką żółtą, ale też nie śnieżno białą, za to wytrzymywały 6-8 mcy regularnej pracy 2h dziennie pon-pią. I cenę mają normalną ~47 zł brutto z paczkomatem z
@coNNectov: mam wrażenie, że trochę demonizujesz... ubezpieczyciel musiał by udowodnić, powołać biegłych, przepychać się w sądzie, mieć ekspertyzy - myślę, że o ile jadąc na homologowanych LEDach nie spowodujesz katastrofy w ruchu lądowym, nie oślepisz pilota Airbusa który przez to wykosi dzielnicę mieszkalną - to raczej nie słyszy się ani nie czyta w branży motoryzacyjnej o odszkodowaniach, sprawach w sądzie, apelacjach, zrujnowanych życiach, bo kowalski sobie zamówił LEDy. Gorsze są
@snwptest: spoko. Jeśli mi nie wierzysz możemy się spotkać, założysz ledy, będziemy jechać na czołówkę, po czym ja lekko zjadę na twój pas i przerysuję ci auto. Możesz mieć kamerkę, po przyjeździe policji, mówię tylko, że oslepileś mnie światłami. Nie zrozum mnie źle, bo faktycznie masz rację, jeśli chodzi o to, że raczej nikt nie zwraca na to uwagi. Chodzi o to, że raz na milion ktoś jednak może zwrócić.
@Dionizy_Zlotopolski: ogólnie polecam, trzeba znać wady tak barwy (mniejsza widoczność w deszczu), niestety żywotne to one nie są, jedna padła po 7 miesiącach, druga po 10. Teraz używam również Tungsram ale +140% i wydają się zywotniejsze. ps robię jakieś 40k rocznie, światła włączone cały czas
Polećcie jakiś film który mogę obejrzeć z rodzicami lat 65 :( oglądaliśmy ostatnio Johny (superowy) i Juliusz (może być). Najlepiej jakiś obyczajowy albo komedia i najlepiej polskie ale nie musi być #filmy #kino #netflix
Szukam coś bliżej barwy białej
#motoryzacja #samochody
Przetestowałem już:
-Osram Nightbreaker(padła jedna po 3 mcach), początkowo niezły efekt, barwa i siła, z czasem nieco przyblakną (lub oko się przyzwyczaja) są drogie ~80zł za dwupak
-Tungsram Sport BluIsh +50% dobra cena za dwupak, niezła barwa początkowo i siła, też zdechła jedna po 3 m-cach
-Osram Silverstar 2.0 te to pewien kompromis: barwę nie mają taką żółtą, ale też nie śnieżno białą, za to wytrzymywały 6-8 mcy regularnej pracy 2h dziennie pon-pią. I cenę mają normalną ~47 zł brutto z paczkomatem z
ps robię jakieś 40k rocznie, światła włączone cały czas
jak zużyje wszystkie to będę pewnie używał philipsow