Wpis z mikrobloga

Zmarnowałem tydzień na konfigurację drukarki, ale nie tylko taką hardwarową, ale również softwarową. Marlin 1.1.9 wgrany wraz z kilkoma ficzerami. Zamontowany BL-Touch i wstawione zaawansowane generowanie mesha. Pozycjonowanie stołu zajmuje prawie 30 minut, ale badane są 144 miejsca na stole (12x12) po 5 razy każde z różnymi prędkościami próbkowania. Dodatkowo dodane "lepsze" sterowniki dla płytki Creality 1.1.4 z TMC2208 żeby lepiej chodziły. Po tygodniu udało się uzyskać zadowalający efekt. Oprogramowanie wypchane prawie że do ostatniego bajta dostępnego w ATmega1284P. Wreszcie wydruki wychodzą płaskie na całej powierzchni bez dotykania żadnego z pokręteł, bez żadnych przesunięć. Niestety żeby wszystko upchać w puszce musiałem przedrukować górną pokrywę :( W każdym razie opłaca się zainwestować kilka złotych w bltoucha, bo można drukować na pochyłym stole bez marnowania czasu na jego ustawianie.

#ender3 #druk3d
Pobierz Desseres - Zmarnowałem tydzień na konfigurację drukarki, ale nie tylko taką hardwarow...
źródło: comment_OYA3W1on2WWgztVdjwQOonlSyPSGH4Mr.jpg
  • 15
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Desseres: xDDDDD

Panie, 144 miejsca? Czyś ty oszalał?

Na 30x30 robiłem 9, na marlinie 25 chyba było najmniej, bo to przelicza sobie powierzchnię i wie jaka jest różnica (pochyl) pomiędzy punktami

A tak poza tym to krzywy stół rozwiązuje się inaczej niż obchodzac problem bltouchem, problem wciąż istnieje nierozwiązany.

U siebie na 30x30 nie używam endstopa Z ponieważ mam stół płaski, a pomiędzy wydrukami nie mam ruchu w Z dlatego zawsze
@SanFable: w enderze 3 nie straciłem ani milimetra przez bltoucha. 144 punkty, bo nie chciałem się bawić w lustra i inne gówna które zaczynają sprawiać inne problemy, potem musisz się bawić w taśmy, spreje i inne szity które podnoszą koszta wydruku. Dodatkowo miałem 4 szyby/lustra z różnych źródeł i za każdym razem lustro również miało krzywizny. Poziomowanie stołu robię raz na kilka dni, a taka ilość punktów może i przesadzona. Pewnie
@Desseres:

nie chciałem się bawić w lustra i inne gówna które zaczynają sprawiać inne problemy

przyciśnij za mocno do tej chropowatej warstwy coś ala buildtracka i potem oderwij wydruk i tyle.

taśmy, spreje i inne szity które podnoszą koszta wydruku.

jedyny właściwy, dimafix, za jakość/niezawodność się płaci

Dodatkowo miałem 4 szyby/lustra z różnych źródeł i za każdym razem lustro również miało krzywizny

4mm?

Poziomowanie stołu robię raz na kilka dni

Nie
@SanFable: 4 mm. Raz kupiłem to: https://allegro.pl/oferta/2szt-szklo-lustro-do-drukarki-3d-235x235mm-ender-3-7760440688?snapshot=MjAxOS0wOS0xMVQxODoxNzozOS44MDBaO2J1eWVyO2QzOWQ2ODBkNWFiM2RjNDllNGIwYTQzMTBhZWU0ZTNjNjg0NzQ2ZDY2MDQ5MGE4MTk3NmY5MDlmZmY2ZDBkZTg%3D
potem u lokalnego szklarza. Za każdym razem lustro w którymś miejscu miało górkę lub kanion co mnie irytowało. Jeżdżąc dyszą nad stołem w jednym miejscu szorowała o szybę w innym zmieściłbym dwie grubości kartki zamiast jednej (+/- 0.8 mm różnicy). Chcę drukować elementy do figurek które mają po max. 2-3 cm wysokości, więc dla dyszy 0.2 i z warstwą 0.06 jest to duża różnica
które mają po max. 2-3 cm wysokości, więc dla dyszy 0.2 i z warstwą 0.06

@Desseres: może po prostu to nie ta technologia i lepiej drukarkę na żywicę? jakiś anycubic photon?

wciąż zostaje obrys po wydrukach, który lepiej żeby był, raftów nie toleruję