Wpis z mikrobloga

Postanowiłem uwarzyć p--o z brewkitu z dodatkiem trawy cytrynowej i Citry? Stąd moje pytanie:

Czy zarówno chmiel (granulat), jak i dodatki warto gotować w pończosze/woreczku muślinowym? Odeszłoby wtedy to całe zbieranie chmielin i syfu z brzeczki?
Jeśli nie, to w jaki sposób najlepiej pozbyć się dodatków po gotowaniu?
#p--o #piwowarstwo
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@greyson: Można gotować w woreczku, dzięki czemu łatwo to potem oddzielić, ale masz gorszą ekstrakcję. Jeśli wrzucisz luzem to potem oddzielasz przez dekantację.
  • Odpowiedz
@greyson: woreczek muślinowy to do szyszki bo nie ma on tak gęstych oczek jak np. pończocha, przy większych ilościach chmiel może się zbić w pończosze i gorsza ekstrakcja jak pisal kolega wyżej
  • Odpowiedz
@greyson: W czasie gotowania masz w garze warzechę i po wyłączeniu palnika mieszasz brzeczkę. Chmieliny i inne osady powinny utworzyć na dnie stożek, po wystudzeniu ściągasz brzeczkę wężykiem do wiadra, uważając, żeby nie wzburzyć osadu (przy ściance).
  • Odpowiedz
@greyson: nie warto, granulat przez woreczek i tak przeleci, a pończocha odda kolor :P
Poza tym, zobaczysz ze po gotowaniu będzie w garze więcej syfu niż tylko chmiel i dodatki, wiec i tak będziesz znad tego musiał zlewać.
  • Odpowiedz
@greyson: jeden ekstrakt jak rozpuścisz w 10l wody to po gotowaniu uzyskasz około 9l brzeczki 12 blg, możesz 2 ekstrakty rozpuścić w 10l i na koniec uzupełnić wodą (np. z zamrażalnika - łatwiej zbić temperaturę)
  • Odpowiedz