Wyobrażacie sobie, że nasz praprzodek "schodzi z drzewa", a za nim konserwatywni krzyczeliby: "to nienaturalne, czemu chodzisz wyprostowany, nasze miejsce jest na drzewie"? XD
Nie. Konserwatyzm zakłada stopniowe zmiany, a nie brak zmian.
@czynastolatek: No nie, to jest umiarkowany liberalizm xD
@KonradLuzik: Konserwatyzm to właśnie ten beton umysłowy, o którym wspomniał kolega wyżej. Bełkot o "ewolucyjności zmian kulturowo-politycznych" to tania wymówka sprzed dwóch wieków. Idea jest jasna - żadnych zmian, nasza kultura/technologia/religia/obyczaje są najlepsze z możliwych i nie można ich zmieniać dla dobra społeczeństwa.
Jeśli waszym zdaniem konserwatyzm zakłada stopniowe zmiany, a
@leac: Dziwnym trafem te "uniwersalne zasady" dotyczą bardzo szerokiego zakresu tematów, a "nie wszystko" w twoim powiedzeniu znaczy praktycznie "nic".
@jemzgnitejablka: Homoseksualizm nie jest osiągnięciem, homoseksualizm jest. Od zarania gatunku ludzkiego i jeszcze wcześniej. W każdym społeczeństwie, w każdym okresie historycznym.
Natomiast traktowanie go jako czegoś oczywistego i normalnego jest już bardzo rzadkie i jest jak najbardziej osiągnięciem cywilizacyjnym na równi z uznaniem równości kobiety i mężczyzny.
Nie, po prostu kazde zmiany wiaza sie z konsekwencjami, nie ma nic za darmo kolego
@leac: Ale liberałowie doskonale o tym wiedzą, to wy sobie teraz wszyscy wymyślacie jakieś definicje pod siebie, że niby liberał to idiota wprowadzający zmiany na oślep jak leci, a konserwatysta to roztropny człowiek, który wprowadza zmiany rozsądnie.
To komiczne postrzeganie rzeczywistości i skrajne wyparcie własnego liberalizmu z waszej strony, bo wmówiono wam, że to coś
@mars10: A kto powiedział że to innowacja? Nie chodzi o innowację tylko o odstępstwo od reguły, o odmienność. Dla konserwatystów zmiana jest zawsze zła, bo jest zmianą. Dlatego mozna porównać chodzenie po ziemi do homoseksualizmu.
@Hound: Po 1 ja nie okreslam się ani konserwatystą ani liberałem po drugie dyskusja na tym poziomie jest typowa dla ludzi glupich niezaleznie jakie maja poglady. Uwazam ze kazde zmiany natury swiatopogladowej w niespojnym spoleczenstwie musi predzej czy pozniej doprowadzic do jego zniewolenia i wypaczenia celu i kierunku w jakim powinno ono podązac. Ja nie chce sie spierac o detale bo one nie maja znaczenia, jezeli ktokolwiek chce na powaznie
@PilariousD: Obrazek trochę nie w temacie, bo rozwój niestety nie idzie w parze z ekologią. Oczywiście jest to możliwe, ale tylko gdy wszyscy "bawią się w ekologię". Póki co tylko Europa przejmuje się środowiskiem, gdzie USA i Chiny mają to gdzieś. Ich interesuje rozwój by być najpotężniejszym na świecie. Co z tego, że Chiny na jednego obywatela produkują mniej CO² niż obywatel Europy, skoro Chiny mają dosyć liczną skrajną biedotę,
@Hound: Nie wiem co będzie w XXII wieku, jednak nazywanie myśli politycznej bełkotem tylko dlatego, że się z nią nie zgadzasz nie najlepiej świadczy o Tobie.
Idea jest jasna - żadnych zmian, nasza kultura/technologia/religia/obyczaje są najlepsze z możliwych i nie można ich zmieniać dla dobra społeczeństwa.
spotkałam się z dziadem z #tinder lat 35 a ja mam 21 w #poznan i on wie gdzie mieszkam czy powinnam zmienić mieszkanie a jeśli tak to czy ktoś chce to odstąpię swoje i szukam nowego może tez ktoś ma
"to nienaturalne, czemu chodzisz wyprostowany, nasze miejsce jest na drzewie"? XD
#bekazprawakow #neuropa #heheszki
@czynastolatek: No nie, to jest umiarkowany liberalizm xD
@KonradLuzik: Konserwatyzm to właśnie ten beton umysłowy, o którym wspomniał kolega wyżej. Bełkot o "ewolucyjności zmian kulturowo-politycznych" to tania wymówka sprzed dwóch wieków. Idea jest jasna - żadnych zmian, nasza kultura/technologia/religia/obyczaje są najlepsze z możliwych i nie można ich zmieniać dla dobra społeczeństwa.
Jeśli waszym zdaniem konserwatyzm zakłada stopniowe zmiany, a
Komentarz usunięty przez moderatora
@Hound: Mieszasz całkowicie pojęcia i się dziwisz, że ci nie pasuje.
Liberalizm nie zakłada tempa, bo nie do tego służy.
Przeciwieństwem kosnerwatyzmu jest rewolucjonizm - czyli to, co uprawiały bolszewiki i PiS.
@Tymajster: chyba nie do końca :D
Komentarz usunięty przez autora
Natomiast traktowanie go jako czegoś oczywistego i normalnego jest już bardzo rzadkie i jest jak najbardziej osiągnięciem cywilizacyjnym na równi z uznaniem równości kobiety i mężczyzny.
@leac: Ale liberałowie doskonale o tym wiedzą, to wy sobie teraz wszyscy wymyślacie jakieś definicje pod siebie, że niby liberał to idiota wprowadzający zmiany na oślep jak leci, a konserwatysta to roztropny człowiek, który wprowadza zmiany rozsądnie.
To komiczne postrzeganie rzeczywistości i skrajne wyparcie własnego liberalizmu z waszej strony, bo wmówiono wam, że to coś
Slodzisz sobie xD
@Hound: Ale Ty teraz dyskutujesz sam ze sobą XD