Wpis z mikrobloga

#eu4 jakim krajem europejskim (najlepiej zachodnioeuropejskim) polecacie pograć, żeby było ciekawie? Grałem już Polską, Francją, USA (tak, wiem, to nie jest kraj europejski), Anglią / UK, Genuą.

Może Austria? Fajna jest mechanika HRE z punktu widzenia human playera? Myślałem też o Hiszpanii. A może coś mniejszego, typu Burgundia?

Bo grałem UKejem, ale szczerze mówiąc, trochę nudnawo. Podwyższyłem poziom trudności + miałem lekkiego niefarta, więc oprócz wysp brytyjskich, jedne co mogłem robić, to kolonizacja, bo Francja weszła w PU z Kastylią i #!$%@?ła mnie z kontynentu, koniec końców ekspansja za kanał la manche była może nie tyle niemozliwa, co nużąca i #!$%@?ąca. Dlatego teraz wolałym coś raczej na kontyencie.

Chciałem też raz grać Mamlukami. Fajne to, czy nuda i smrud?
  • 12
  • Odpowiedz
@p0lybius: UK jest jednym z najlepszych tagów do nauki gry na very hard bo po podbiciu wysp brytyjskich masz #!$%@? na europe i jesteś nietykalny przez op flotę, w międzyczasie kolonizujesz co chcesz i podbijasz Afrykę, Indie, Chiny i inne trade company a w okolicach 1700 roku jak już masz admin efficiency i pływasz w hajsie z handlu podbijasz całą Europę najemnikami.
Jeśli jesteś blobującym typem gracza to od siebie polecam:
  • Odpowiedz
@Winkey: właśnie dlatego mi się tak nudno gra UKejem, każda wojna obronna to jak pierdnięcie, a klikanie cały czas na kolonizacje i łatwe wojny poza Europą, to trochę gra w excel, a nie strategia.
  • Odpowiedz
@p0lybius: Jeśli nie grałeś jeszcze w HRE, to warto, bo to jest jednak coś innego. Zobaczysz na ile Ci się spodoba. Niby mocną stroną Austrii jest dyplomacja, a de facto chcąc trzymać porządek w HRE toczy się mnóstwo wojen.

Natomiast z mniejszych, a ciekawych państw polecam Prowansję. To jest pomijane państwo, którym można zrobić niemal wszystko - utworzyć Królestwo Jerozolimskie, wejść do HRE i zostać cesarzem, zjeść Francję i utworzyć Francję,
  • Odpowiedz
@p0lybius: A, jeszcze co do Mameluków, to szybko stają się numerem 1, przez co trochę brak wyzwania. Oczywiście na starcie pewnym problemem są Turcy, ale Mamelucy mają na początku nawet większy dev, wystarczy, że Turcy zaczną jakąś cięższą wojnę i jeśli nie jest się do tyłu z mil techem to można ich pojechać. Potem jesteś niemal drugą Turcją, choć mechanika ciut inna.
  • Odpowiedz
Mameluków polecam - ja grałem coptic style, a potem uformowałem Arabie. Castylia jest OP - przy dobrym podejściu i wykorzystaniu ich możliwości na unie personalne można wykręcić World Conqueror. Jak interesuje Cie zachód to polecam tez Portugalie i np. achievement na podbicie obu ameryk, Indii itd. Polecam też sprawdzenie potegi Osmana w praktyce, jak lubisz trudne początki to Etopie. Jak masz chec na chill gdzieś daleko to fajnie mozna pograc Kilwą. Może
  • Odpowiedz
@p0lybius: Zdecydowanie Holandia - dalej Niderlandy. Potęga.
Mamelukami się świetnie gra, dużo możliwosci eksansji (w zasadzie wszystkie strony) i potem Arabia jest fajna :)
  • Odpowiedz