Wpis z mikrobloga

Mirki jestem na etapie szukania mieszkania na stałe i wpadła mi w oko Nowa Huta, a w szczególności Plac Centralny. Jest mega dużo przestrzeni, architektura mi się podoba, spoko z tramwajami itd. Czy ktoś się jak to jest z generalnymi remontami w takich kamienicach? Ma ktoś może jakieś doświadczenie czy w ogóle sie to opłaca, czy lepiej #!$%@?ć i szukać mieszkań np na rynku pierwotnym?
#krakow #nieruchomosci #mieszkanie
  • 28
@rolkapapieru: Jakbym szukał, to szukałbym właśnie tam.
Wiadomo, układ mieszkań może nie być za dobry, ale panie - jak jeszcze byś se w okolicy znalazł garaż to jest o wiele lepiej niż na nowym osiedlu.
Tyle, że z tego co wiem to czynsze dosyć wysokie są bo bloki mają po 60 lat i jest co tam utrzymywać.
@rolkapapieru: Powodzenia w szukaniu. Kilka razy w tygodniu ktoś pojawia się na mirko z podobnym pytaniem xD

W Hucie to musisz polować na mieszkania po zmarłych dziadkach. A jeśli chodzi o remont, to czemu miałoby się nie opłacać? Będziesz mieć wyremontowane mieszkanie w obdrapanym 50-letnim bloku i tyle xD
@Scaab Ciężko powiedzieć, czy to szczyt. Obecnie sprzedaż jest na dobrym poziomie (w sensownej lokalizscji, wszystkie mieszkania sprzedają się zanim powstaną fundamenty).
Z drugiej strony, przeciętnego Polaka nie stać na kredyt i sensowne życie z nim. Ceny wynajmu szaleją i wszystko wskazuje na to, że to musi jebnac... Ale przykład wielu miast (od Berlina, Londynu do Barcelonę) pokazuje, że nie musi.
@rolkapapieru: Nowa Huta to spoko miejsce do życia. Jeśli planujesz pomieszkać tam więcej niż 4-5 lat to na pewno od razu zabezpiecz sobie jakieś miejsce do parkowania (czy garaż) bo zaraz będzie z tym problem. Właściwie to już jest, ale jakoś da się jeszcze funkcjonować. Nie wierz w brednie o bańce mieszkaniowej, bo z reguły wszyscy którzy tak mówią nie kupili i nie kupią żadnej nieruchomości przez najbliższe 10 lat, a
@InterferonAlfa_STG Nie, 3/4 ludzi nie ma pod stołem dodatkowej kasy. To jest promil ludzi.
Dodatkowo, ta kasa pod stołem nie zawiera zusu ani podatku dochodowego. Myślisz, że Ci ludzie będą chcieli z okazji podwyżki zarabiać mniej?
Wraz ze wzrostem pensji minimalnej wzrosną ceny mieszkań (chociażby przez wzrost cen materiałów).
Mam nadzieję, że jesteś trollem. Bo jak serio wierzysz w to, ci napisałeś... To jest mi Cię zwyczajnie szkoda.
@rolkapapieru hej! Wydaje mi się ze to zależy od osiedla. Znajoma z osiedla Na Skarpie mówiła że już kilka lat temu nie mogli pomalować bloku na inny kolor niż szary 'bo coś tam przepiay'. U nas też na starej hucie współdzielenia mogła pomalować i to robili. Co do mieszkań nie słyszałem o przeszkodach, ale zawsze lepiej upewnić się w spoldxielni mieszkaniowej.
Ps. Plac centralny jest naprawdę fajny
@rolkapapieru nie jestem pewny, centrum a b c d powinno być to samo, sprawdź współdzielenie mieszkaniowa jaka tam działa(ADREM?) I spytaj ich co konkretnie Cię interesuję, bo sam plac centralny , nie wiem. CentrumE jest to nowe osiedle, koło NCK takie śmieszne bloki, tam jest zupełnie inny klimat, inne bloki wybudowane w latach 200x
@diarrhoea: gdzie sa Ci ludzie ktorzy na minimalnej zarabiaja serio minimalna? Bo mazowieckim i na malopolsce gdzie znam nieco ludzi i ich zarobki przez wykonywany zawod to sprzataczki i pracownicy dyskontow zarabiaja wiecej. O smieciarzach nie wspomne bo oni maja dosc wysokie zarobki