Mirki jestem na etapie szukania mieszkania na stałe i wpadła mi w oko Nowa Huta, a w szczególności Plac Centralny. Jest mega dużo przestrzeni, architektura mi się podoba, spoko z tramwajami itd. Czy ktoś się jak to jest z generalnymi remontami w takich kamienicach? Ma ktoś może jakieś doświadczenie czy w ogóle sie to opłaca, czy lepiej #!$%@?ć i szukać mieszkań np na rynku pierwotnym? #krakow #nieruchomosci #mieszkanie
@rolkapapieru: Jakbym szukał, to szukałbym właśnie tam. Wiadomo, układ mieszkań może nie być za dobry, ale panie - jak jeszcze byś se w okolicy znalazł garaż to jest o wiele lepiej niż na nowym osiedlu. Tyle, że z tego co wiem to czynsze dosyć wysokie są bo bloki mają po 60 lat i jest co tam utrzymywać.
@rolkapapieru: Powodzenia w szukaniu. Kilka razy w tygodniu ktoś pojawia się na mirko z podobnym pytaniem xD
W Hucie to musisz polować na mieszkania po zmarłych dziadkach. A jeśli chodzi o remont, to czemu miałoby się nie opłacać? Będziesz mieć wyremontowane mieszkanie w obdrapanym 50-letnim bloku i tyle xD
@IdzieGrzesPrzezWies: Tylko, że te nowe które dzisiaj są takie piękne za kilka lat będą jeszcze bardziej odrapane. Mieszkam w takim dwuletnim i panie, to się już sypie.
@IdzieGrzesPrzezWies: ofert na rynku jest dość sporo. Jeżeli chodzi o remont to bardziej pytałem czy trzeba jakieś specjalne zezwolenia czy #!$%@?ć, moge i jak kupie to mogę robić co zechce
@Scaab Ciężko powiedzieć, czy to szczyt. Obecnie sprzedaż jest na dobrym poziomie (w sensownej lokalizscji, wszystkie mieszkania sprzedają się zanim powstaną fundamenty). Z drugiej strony, przeciętnego Polaka nie stać na kredyt i sensowne życie z nim. Ceny wynajmu szaleją i wszystko wskazuje na to, że to musi jebnac... Ale przykład wielu miast (od Berlina, Londynu do Barcelonę) pokazuje, że nie musi.
@rolkapapieru: Nowa Huta to spoko miejsce do życia. Jeśli planujesz pomieszkać tam więcej niż 4-5 lat to na pewno od razu zabezpiecz sobie jakieś miejsce do parkowania (czy garaż) bo zaraz będzie z tym problem. Właściwie to już jest, ale jakoś da się jeszcze funkcjonować. Nie wierz w brednie o bańce mieszkaniowej, bo z reguły wszyscy którzy tak mówią nie kupili i nie kupią żadnej nieruchomości przez najbliższe 10 lat, a
@diarrhoea: totalnie z dupy przyklad. Nie ma banki, rosnie odsetek mieszkan kupowanych za gotowke to po pierwsze, po drugie wzrosnie minimalna to ludzie beda mogli brac kredyty. I nie #!$%@? o inflacji bo 3/4 ludzi na minimalnej ma te 4k brutto tyle ze pod stolem.
@InterferonAlfa_STG Nie, 3/4 ludzi nie ma pod stołem dodatkowej kasy. To jest promil ludzi. Dodatkowo, ta kasa pod stołem nie zawiera zusu ani podatku dochodowego. Myślisz, że Ci ludzie będą chcieli z okazji podwyżki zarabiać mniej? Wraz ze wzrostem pensji minimalnej wzrosną ceny mieszkań (chociażby przez wzrost cen materiałów). Mam nadzieję, że jesteś trollem. Bo jak serio wierzysz w to, ci napisałeś... To jest mi Cię zwyczajnie szkoda.
@rolkapapieru hej! Wydaje mi się ze to zależy od osiedla. Znajoma z osiedla Na Skarpie mówiła że już kilka lat temu nie mogli pomalować bloku na inny kolor niż szary 'bo coś tam przepiay'. U nas też na starej hucie współdzielenia mogła pomalować i to robili. Co do mieszkań nie słyszałem o przeszkodach, ale zawsze lepiej upewnić się w spoldxielni mieszkaniowej. Ps. Plac centralny jest naprawdę fajny
@rolkapapieru nie jestem pewny, centrum a b c d powinno być to samo, sprawdź współdzielenie mieszkaniowa jaka tam działa(ADREM?) I spytaj ich co konkretnie Cię interesuję, bo sam plac centralny , nie wiem. CentrumE jest to nowe osiedle, koło NCK takie śmieszne bloki, tam jest zupełnie inny klimat, inne bloki wybudowane w latach 200x
@diarrhoea: gdzie sa Ci ludzie ktorzy na minimalnej zarabiaja serio minimalna? Bo mazowieckim i na malopolsce gdzie znam nieco ludzi i ich zarobki przez wykonywany zawod to sprzataczki i pracownicy dyskontow zarabiaja wiecej. O smieciarzach nie wspomne bo oni maja dosc wysokie zarobki
I już zaczyna się straszenie że u nas w razie wojny będzie przymusowa deportacja do okopów, powiedziałem - W razie wojny zostaną deportowane, ale rakiety z krajów NATO w kierunku rosyjskich garnizonów. Przypominam obrazek z rana. #ukraina #rosja #wojna
#krakow #nieruchomosci #mieszkanie
Wiadomo, układ mieszkań może nie być za dobry, ale panie - jak jeszcze byś se w okolicy znalazł garaż to jest o wiele lepiej niż na nowym osiedlu.
Tyle, że z tego co wiem to czynsze dosyć wysokie są bo bloki mają po 60 lat i jest co tam utrzymywać.
W Hucie to musisz polować na mieszkania po zmarłych dziadkach. A jeśli chodzi o remont, to czemu miałoby się nie opłacać? Będziesz mieć wyremontowane mieszkanie w obdrapanym 50-letnim bloku i tyle xD
Mieszkam w takim dwuletnim i panie, to się już sypie.
@r3m0: on nic nie wie, to troll.
Z drugiej strony, przeciętnego Polaka nie stać na kredyt i sensowne życie z nim. Ceny wynajmu szaleją i wszystko wskazuje na to, że to musi jebnac... Ale przykład wielu miast (od Berlina, Londynu do Barcelonę) pokazuje, że nie musi.
Dodatkowo, ta kasa pod stołem nie zawiera zusu ani podatku dochodowego. Myślisz, że Ci ludzie będą chcieli z okazji podwyżki zarabiać mniej?
Wraz ze wzrostem pensji minimalnej wzrosną ceny mieszkań (chociażby przez wzrost cen materiałów).
Mam nadzieję, że jesteś trollem. Bo jak serio wierzysz w to, ci napisałeś... To jest mi Cię zwyczajnie szkoda.
Ps. Plac centralny jest naprawdę fajny
To to nawet nie jest promil, tylko mniej.