Aktywne Wpisy
daeun +88
To naprawdę smutne i przygnębiające jak z biegiem czasu zmieniło sie podejście Polek do obecności dzieci na weselach. Dla mnie, dobijającego do 40stki boomera takie imprezy były zawsze wydarzeniami bardzo RODZINNYMI, gdzie nikt nie dyskryminował bombelków ze względu na wiek. Czas radości i dwudniowej biesiady, znakomita okazja do poznania się dalszej rodziny Pani i Pana Młodych, o którą ciężko w toku normalnego funkcjonowania między poniedziałkiem a piątkiem. Sam jako dzieciak chodziłem z
NaczelnyWoody +530
Bardzo rozczarowało mnie podejście Konfederacji do marszu, głosowałem na Konfederacje w poprzednich wyborach i zamierzałem ponownie oddać na nich swój głos w jesiennych wyborach, ale ich zachowanie nie pozostawia mi żadnego wyboru i muszę zagłosować na KO, gdyż nie mogę zagłosować na partię, która zachowuje się jakby była zaocznym trollem-żołnierzem PiSu - bo zwalczanie i osłabianie opozycji jest niczym innym jak wspieraniem PiS.
#bekazpisu #konfederacja #bekazlewactwa #neuropa #polityka
#bekazpisu #konfederacja #bekazlewactwa #neuropa #polityka
Tytuł: Mindhunter: Tajemnice elitarnej jednostki FBI ścigającej seryjnych morderców
Autor: John Douglas, Mark Olshaker
Gatunek: Literatura faktu/autobiografia/kryminał
★★★★★★★★☆☆
Obserwujesz obraz bądź czytasz wiersz. Pierwsze co cię interesuje to co artysta miał na myśli je tworząc . Dzieło które obserwujesz to ciało czarnego chłopca w wieku około 14 lat znalezione w lesie koło Atlanty, prawdopodobnie już 20 ofiara tego samego mordercy, naga prostytutka znaleziona w dziczy na terenie budowy rurociągu na Alasce, kilkadziesiąt kilometrów od jej miejsca zamieszkania, dziewczyna w wieku 20 lat znaleziona w rzece z przywiązanym pustakiem do szyji. Witamy w mrocznej galerii sztuki, wycieczkę po lokalnych dziełach poprowadzi kustosz, agent specjalny FBI John Douglas. John Douglas już oprowadzał wycieczki po swojej galerii, wrażenia z jego wycieczek zainspirowały autora "Milczenia Owiec" oraz twórców serialu Netflixa pod tym samym tytułem.
John Douglas jest jednym z twórców metody proflilowania seryjnych morderców, metody która na podstawie miejsca zbrodni oraz ofiary pozwala na określenia ich psychologii, przeszłości (wykonywana praca, edukacja, samochód jaki używają, kryminalna przeszłość, czy mają rodzinę itp).
Mindhunter to książka która zaczyna od wprowadzenia w podstawy kryminologii i historię wczesnego profilowania, poprzez wątek autobiograficzny Johna Douglasa o tym co robił zanim trafił do FBI w latach 70 oraz jego odczucia i opinie z późniejszych sprawi działanie FBI pod rządami Herberta Hoovera, by w końcu przejść do konkretu o tym jak jednostka która zaczynała od przesłuchań aresztowanych seryjnych morderców skończyła jako jedna z najbardziej rozpoznawalnych metod łapania seryjnych morderców dzięki "wejściu w ich umysł" poprzez opisy zbrodni i prowadzonych śledztw w późnych latach 70 do wczesnych lat 90.
Książkę można śmiało polecić dla każdego fana kryminału chcącego poznać jak to się robi od kuchni oraz fanom serialu "Mindhunter".
#bookmeter #ksiazki #literatura #mindhunter #czytajzwykopem