Wpis z mikrobloga

Czy ThinkPad T440p da radę na studiach informatycznych (niestacjonarnych)? Chodzi mi o AutoCAD'a, Hyper-V, VirtualBoxy

Wiem, że konfiguracji tych thinkpadów, jest naprawdę sporo, dlatego wrzucam linka do aukcji:
Laptop ThinkPad T440p

Swoją drogą, jakie macie zdanie o takich poleasingowych laptopach? Warto to brać, jak za taką cenę!? Myślałem właśnie o thinpadzie albo Dellu i sam nie wiem. Używam i tak głównie stracjonarki, jednak ten laptop chyba będzie mi potrzebny, jeśli chodzi właśnie o studia, które są niestacjonarne. Z góry dziękuje za odpowiedź, jeśli ktoś ma jakaś lepszą propozycję do ceny ~2300 zł, to możecie podesłać jakąś alternatywę.

#pustulkowelaptopy #laptopy #laptop #komputery #studia #informatyka
Yakooo - Czy ThinkPad T440p da radę na studiach informatycznych (niestacjonarnych)? C...

źródło: comment_PX76CA42qVQSEMxl5CYfMJn5mEUS0Rwg.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

szału nie ma? :D
Znaczy tu nie ma być szał, to nie ma byc macbook pro 16, czy jakiś alienware, mam mocną stacjonarkę a lapka mam zamiar używać tylko na zjazdy or sth like that, więc myślę, tylko czy udzwignie mi to wirtualne maszyny, z dwa systemy i autocada, bo raczej do niczego innego on nie będzie używany XD
Ja tak patrząc na niego, to widze, ze ma i7 dość stabilną, 4-rdzeniową,
  • Odpowiedz
@Yakooo: między procesorami z konkretnych modeli thinkpadów nie ma gigantycznej różnicy w prawdziwym życiu, nawet jeżeli wybiera się i5/i7 z danego modelu. Raczej zawsze są to 4 jajka, różniące się trochę taktowaniem.

Z dołożeniem ramu sprawdź specyfikacje, ja w thinkpadach z serii x230/t430 nie mogłem dołożyć ponad 16Gb, jest to ograniczone. W x40 można już więcej z tego co pamiętam ale lepiej to zweryfikuj

Bierz bez dysku, lub z najtańszym/najmniejszym HDD i
  • Odpowiedz
@Yakooo: kupiłem ostatnio lapka hp - ssd256m2, i5-9300H, 8gb ramu (jedno gniazdo wolne, mozna dokladac drugie 8), dedykowana grafa gtx1650, bateria 4500 mAh - z wszystkimi promocjami wyszło mi niecałe 2700 za nówkę ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Yakooo: Poleasingowe lapki są naprawdę o.k. Ważne tylko aby nie brać z allegro od Januszexa tylko z firmy, która ma już tam jakąś renomę. Dokładając trochę wysiłku da radę zrobić z tego nawet niezłego potwora. Weźmy na przykład laptop z pierwszego wpisu, czyli Lenovo T440p
Dokładasz SSD według uznania, RAMu możesz mieć i tak w nim max 16GB no i możesz niedużym kosztem podmienić procesor na np. i7-4700MQ i masz
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Mecenaso
@Alex_mski
@Atreyu

Dziękuję za konkretne odpowiedzi, czyli rozumiem że mam szukać thinkpada z procesorem i7 ...q, żeby latało na 4 rdzeniach i w miarę mocnym taktowaniu, 16 GB ramu, oraz zorientować się czy na pewno można jeszcze dołożyć oraz z jak najmniejszym dyskiem, tak żeby zaoszczędzić hajs i odłożyć na swój, np jakiś
  • Odpowiedz
@Yakooo: Weźmy tego Lenovo T440p z mojego przykłądu - niecałe 1000zł. Nie szukaj specjalnie wypaśnych procków bo taki lapek będzie drogi (sam podmienisz na coś lepszego). Tu masz listę proców które możesz zamontować do niego. Lista obsługiwanych procesorów T440p
Teraz zerknijmy na allegro. i7-4700MQ - niecałe 300 zł
Wymiana jest banalna. I tym oto sposobem masz mocny sprzęt za powiedzmy 1250 zł. U handlarza za lapka z tym procem pewnie dasz 1900 zł.
  • Odpowiedz