#grafikakomputerowa #grafika #photoshop Pytanie do osób w branży. Czy istnieje możliwość przebranżowienia się i wejście w grafikę dla osoby bez kierunkoewgo wykształcenia? Oczywiście liczy się portfolio, ale co trzeba oprócz tego umieć? Spora konkurencja? Konkretne programy czy ogólnie zmysł i kreatywność? Czy w ogóle warto próbować? Z grafiką jako taką miałem zawsze kontakt, lubiłem i lubię rysować, za gówniaka sporo bawiłem się Photoshopem wtedy jeszcze CS2, od czasu do czasu robiłem jakiś retusz, więc nie startowałbym całkowicie od zera.
@spinel: w takim razie grafika reklamowa 2d. Konkurencja ogromna, ale jest malo wymiataczy. Polski rynek jest mocno popsuty i wymagaja od ciebie ogromnych rzeczy i mnóstwo godzin za śmieszne pieniądze.
@spinel: ogolnie jesli chcesz sie na grafice dorobic to nie ma opcji, chyba ze masz naście lat doświadczenia w jakiejś niszy i jesteś na poziomie supervisora. Oczywiście da się normalną kasę zarobić, ale bez przesady. Mówię teraz o filmach i reklamach.
@spinel do projektowania grafiki nie jest wymagane wykształcenie kierunkowe tylko skill, wiadomo że studia dają dużo ale nie są konieczne do wejścia. Generalnie próg wejścia z mojego doświadczenia w grafikę jest niski, gorzej z konkurencją która jest ogromna względem śmiesznych pieniędzy na jakiś pierdo grupach na FB. Na początku jest trudno. Jeśli dla Ciebie grafika się skończyła na CS2 to... zaczynasz od zera - uświadom to sobie jak najszybciej, zapoznaj się
@sorasill: bardzo konkretna odpowiedź, dzięki. Interesuje mnie raczej 2D, ewentualnie Digital Painting. Spróbuję przygotować listę pytań jak trochę bardziej rozeznam się w temacie.
@spinel: Poczytaj w necie jakie są możliwości rozwoju, jakie kierunki, jakie firmy, co kto robi itd. Bardzo mało wiesz, nawet nie przeczytałeś artykułu na wiki o grafice, stąd te pytania są trochę bez sensu :P
@spinel: jak chcesz bawić się ogólnie w 2D to głównie grafika reklamowa, więc poznaj dobrze Photoshopa i ilustratora, ewentualnie Indesign i od biedy Corel. Z wiedzy przyswoić przygotowanie materiałów do druku i materiałów na social media. Dobrze jest znać podstawy kompozycji i topografii, ale często przysporzy ci to wewnętrznego bólu, jak klient każe złamać każdą po kolei bo mu się tak podoba. I niestety w marketingu musisz nauczyć się łączyć
@spinel: prowadzę własnie rekrutację na grafika w firmie (już chyba 3 miesiąc xD), ogółem konkurencja średnia, na 50 wysłanych CV, może z 5 zaprosiłem na rozmowę i w sumie żaden kandydat nie wydał mi się odpowiedni.
Co do pytania o studia, nie jest wymagane. Sam nie mam xd
Najbardziej liczy się oczywiście portfolio, na drugim miejscu doświadczenie.
Wymagane programy to Photoshop, Illustrator i InDesign. Mile widziany zawsze After Effects.
Jest jakaś apka, gdzie mogę tworzyć taski do wykonania dla #niebieskiepaski a on dla mnie? I taka, że mogłabym mu odhaczać wykonane taski (lub nawet je oceniać)
Pytanie do osób w branży. Czy istnieje możliwość przebranżowienia się i wejście w grafikę dla osoby bez kierunkoewgo wykształcenia? Oczywiście liczy się portfolio, ale co trzeba oprócz tego umieć? Spora konkurencja? Konkretne programy czy ogólnie zmysł i kreatywność? Czy w ogóle warto próbować?
Z grafiką jako taką miałem zawsze kontakt, lubiłem i lubię rysować, za gówniaka sporo bawiłem się Photoshopem wtedy jeszcze CS2, od czasu do czasu robiłem jakiś retusz, więc nie startowałbym całkowicie od zera.
Bardzo mało wiesz, nawet nie przeczytałeś artykułu na wiki o grafice, stąd te pytania są trochę bez sensu :P
Wróć jak będziesz miał konkretniejsze pytania.
I niestety w marketingu musisz nauczyć się łączyć
Co do pytania o studia, nie jest wymagane. Sam nie mam xd
Najbardziej liczy się oczywiście portfolio, na drugim miejscu doświadczenie.
Wymagane programy to Photoshop, Illustrator i InDesign. Mile widziany zawsze After Effects.