Wpis z mikrobloga

@trustME: Właśnie przed chwilą czytałem sobie o wykorzystaniu Electron.net + Blazor + .netCore3 w celu stworzeniu multiplatformowej apki desktopowej.
Wiem, że nikt w dzisiejszych czasach nie daje jeb**nia o desktop ale mi się koncepcja generalnie podoba.

Zapytam przewrotnie. Dlaczego uważasz .net Core 3 za aż tak przezajebisty?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@inny_89: rynek może ma. Natomiast w dużej ilosci firm wszelkiego rodzaju jeszcze winforms ma się dobrze i nie zapowiada się żeby ms szykowal mu pogrzeb.
  • Odpowiedz
@Crisu: Z tym się zgadzam absolutnie. Szukam jednak rozwiązania cross-platformowego. Stąd electron.net.

Odchodząc od tematu, w którym zgadzamy się w 100%. Kierowałem pytanie do OP'a ale może Ty odpowiesz dlaczego .net core 3 jest taki prze-zajebisty? Umyka mi coś? Zaznaczam, że generalnie w .net jestem raczej poczatkujący.
  • Odpowiedz
@trustME: nowy c# i jego runtime jest super, co nie zmienia faktu, że wątpie czy uda mu się kiedyś osiągnąć taką dojrzałość jak w javie w kwestii bibliotek i projektów używających tego języka
  • Odpowiedz
@inny_89: .Net core jak zauwazyles wpisuje się w multiplatformowość i nowe trendy (docker,mikroserwisy i hostowanie na linuxie)
Wg statystyk jest też duży wzrost pefofrmance. Ale umówmy się, wiekszość apek które piszemy, nie generuje ruchu jak amazon więc pewnie tego nie docenimy.

Blazor to jeszcze nowości ( chyba jest nadal w wersji 0.x ) i to takie moim zdaniem GWT, ciezko powiedzieć czy się przyjmie na stałe.
A Electron.net to nakładka klasycznego
  • Odpowiedz
@Crisu: dużo mechanizmów nisko poziomowych takich jak alokacje na stosie pozwalających twórcom bibliotek tworzyć wydajny kod. Do tego inne rzeczy, które są dość długo w języku np struktury. Podobny mechanizm do struktur java chce wprowadzić w tym projekcie: https://openjdk.java.net/projects/valhalla/ , zobaczymy jak sie uda. Z innych czynników to fakt, że net core działa (już) na wszystkich platformach.
  • Odpowiedz
@inny_89: sprostuje tylko, ze to nazywa sie juz Native UI + Blazor. Wiem ze sneak little preview ze spotkania ze Stevenem Sandersonem w zeszlym tygodniu. Jak narazie testuja to w MS ale wszystko wzkazuje na to, ze beda to rozwijac z teamem Xamarina (jako jego replacement).
  • Odpowiedz