Wpis z mikrobloga

grzyby w zasadzie nie mają wartości odżywczych


@DiscoKhan: W zależności od gatunku grzybów oraz podłoża, na którym rosną, grzyby dostarczają nam sporej ilości witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (wit. B6), niacyny (wit. PP), ryboflawiny (wit. B2) i tiaminy (wit. B1). Są też źródłem prowitaminy A, witaminy E, K, D, C, H. Oprócz witamin dostarczają również minerały, takie jak: żelazo, potas, fosfor, wapń, miedź, cynk, jod, mangan, molibden, fluor, selen, kobalt,
@go-away: "w zasadzie" ja nie twierdzę, że one tego nie mają ale w większości przypadków to są bardzo skromne ilości.

Przeciętnie na 100g gram grzybów masz 29 kalorii, to już sobie można wyobrazić jak bardzo bogate są one w wymieniane przez ciebie składniki...
Nie wiem czy to zarzutka ale trzeba mieć naprawdę nawalone pod tą cebulacką kopułą żeby wywozić z lasu takie ilości grzybów. Opcję wywozu na skup jeszcze zrozumiem ale w każdym innym przypadku to jest po prostu dramat


@pablosik: przecież z grzybów można masę rzeczy zrobić. Ja w tym roku zebrałem niewiele bo sam chodziłem, ok 15kg. Część już ususzona, 2x zupa zrobiona, sporo zamrożone, część oddana mamie, część babci, nic się
@DimkaHelikopter: Tak dużo białka, że jak przeglądałem tabalę dietetyczne to najczęściej podają równo "0". Grzyby posiadają jakieś wartości odżywcze, ale nie ma co się oszukiwać, że są one jakieś znaczne.

Jak koleś wyżej mi wypomina, że w grzybach jest prowitmana A. Prawda, tylko w tak małych ilościach, że jest to całkowicie pomijalne dla diety...
Nie wiem czy to zarzutka ale trzeba mieć naprawdę nawalone pod tą cebulacką kopułą żeby wywozić z lasu takie ilości grzybów. Opcję wywozu na skup jeszcze zrozumiem ale w każdym innym przypadku to jest po prostu dramat


@pablosik:

Szkoda tylko grzybów bo pewnie się zmarnują :)


@MWittmann:

Grzybów nie ma co roku, a dobrze zamarynowane mogą spokojnie stać w słoikach 2-3 lata. Sporo grzybów, sporo roboty przy nich, ale dlaczego