Aktywne Wpisy
karpiniusz +481
Sąsiad nosacz dzwonił przez domofon żebym przeparkował bo zająłem mu "jego miejsce". Odmówiłem bo to zwykle osiedle i nie ma tu prywatnych miejsc (każdy parkuje gdzie akurat wolne). Postanowił mnie więc zastawić. Półgodziny później najwyraźniej stwierdził że mam za dużo miejsca i jakoś wyjadę więc przeparkował jeszcze bliżej. Straż miejska wezwana, czekam na rozwój sytuacji (może sam dostanę mandacik ale warto będzie) ( ͡º ͜ʖ͡º)
#bekazpodludzi #
#bekazpodludzi #
Aggressiv +134
Widać, że uczą się od kolegów z pis.
W komentarzu wyjaśnienie. Wskaż różnice.
#polityka #konfederacja #bekazpisu
W komentarzu wyjaśnienie. Wskaż różnice.
#polityka #konfederacja #bekazpisu
Miłego dzionka
#grzyby
@DiscoKhan: W zależności od gatunku grzybów oraz podłoża, na którym rosną, grzyby dostarczają nam sporej ilości witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (wit. B6), niacyny (wit. PP), ryboflawiny (wit. B2) i tiaminy (wit. B1). Są też źródłem prowitaminy A, witaminy E, K, D, C, H. Oprócz witamin dostarczają również minerały, takie jak: żelazo, potas, fosfor, wapń, miedź, cynk, jod, mangan, molibden, fluor, selen, kobalt,
Przeciętnie na 100g gram grzybów masz 29 kalorii, to już sobie można wyobrazić jak bardzo bogate są one w wymieniane przez ciebie składniki...
@pablosik: przecież z grzybów można masę rzeczy zrobić. Ja w tym roku zebrałem niewiele bo sam chodziłem, ok 15kg. Część już ususzona, 2x zupa zrobiona, sporo zamrożone, część oddana mamie, część babci, nic się
Jak koleś wyżej mi wypomina, że w grzybach jest prowitmana A. Prawda, tylko w tak małych ilościach, że jest to całkowicie pomijalne dla diety...
@pablosik:
@MWittmann:
Grzybów nie ma co roku, a dobrze zamarynowane mogą spokojnie stać w słoikach 2-3 lata. Sporo grzybów, sporo roboty przy nich, ale dlaczego