Aktywne Wpisy
szymski1 +59
Dowiedziałem się jak nazywa się taki dziwny fenomen którego ja i niektóre osoby czasami doświadczają podczas zasypiania. Głównie doświadcza się tego w dzieciństwie, ale u mnie również pojawia się teraz chociaż już nie tak często.
Prawdopodobnie u większości ludzi tego doświadczających, w tym u mnie, objawia się to specyficznym uczuciem występującym podczas gdy leżymy w łóżku w ciemności przez jakiś czas, a całość trwa tylko kilka sekund. Ciężko to komuś opisać, chodzi
Prawdopodobnie u większości ludzi tego doświadczających, w tym u mnie, objawia się to specyficznym uczuciem występującym podczas gdy leżymy w łóżku w ciemności przez jakiś czas, a całość trwa tylko kilka sekund. Ciężko to komuś opisać, chodzi
sawardega +78
Na live zapomnialem powiedziec ktoreo kontach na wykopie ludzi z fame np. RafDan to pracownik Boxdela mysle ze sami szybko namierzycie :D
#famemma
#famemma
czy w II RP były stanowiska które realnie widziały z ich strony niebezpieczeństwa jak z np. III Rzeszy?
coś jak ks. Jarema.. ale moze nie tak krwawo..
i czy Ukraińcy z II RP w przeciwieństwie np. do współczesnych w III RP mieli coś takiego jak niekołchozowy styl życia, tj. poszanowanie własności prywatnej (wiadomo że nie w czasie rzezi..) czy dostowanie się do wymogów przestrzeni publicznej, samorządowej czy wspólnoty mieszkaniowej, sąsiedzkiej?
bo ci wspólcześni to masakra..
#historia #ciekawostkihistoryczne #iiwojnaswiatowa
nie wiem właśnie jak to było z nimi w II RP ale obecnie po sowietyzacji oni nie nadają się w żadnym stopniu mentalnie do UE.. coś strasznego bo ich obserwuję
nie mają zwyczajów dot. własności prywatnej i poszanowania prywatnej przestrzeni
nie uznają zwyczajów miejskich i lokalnych
zero asymilacji jak na Wołyniu w efekcie
może to wynika z braku kultury łacińskiej
@nutka-instrumentalnews: Tak, byli. Dlatego na przykład zamykano ich w Berezie Kartuskiej.
@nutka-instrumentalnews: Trudno, żeby mieli kołchozowy tryb, skoro nigdy w kołchozach nie byli, bo w II RP takowych nie było.
OUN już w czasie II RP był organizacją terrorystyczną, m.in. wykonali udany zamach na ministra Pierackiego. Drugą stroną medalu jest to jak polskie władze traktowały Ukraińców w II RP - przymusowa polonizacja, burzenie cerkwi, traktowanie jak obywateli drugiej kategorii.
Gdyby nie to, być może nie doszłoby do takiej radykalizacji i wzrostu poparcia dla
- na prawdę nie wiedzą, nierozumieją pojęcia własności, widzą np. TYLKO posiadanie
mówię o ich grupie, środowisku,może u pojedyńczych osób tego jeszcze nie widać..
nie mam nic do nich, ale to tak wyglada
a znam masę opowieści o nich sprzed II wojny i to tych pozytywnych i porównuje
w PRL tak nie
widać przepaść
tamci Ukraińcy to moze jeszcze była jakasz szansa asymilacji (jak wiadac nie wypaliła), obecni to żadna szansa
ale nie tylko Polakami
dzisiejszy Ukraińcy są o wiele gorsi od tamtych i tych spolszoczonych
a do tego Ci co dłużej są w PL,jeszcze mnie się asymilują
i paradoksalnie im bardziej na zachód u nich tym gorsi na antyPL
ci z dalej nie mówią po polsku ale są bardziej otwarci
Komentarz usunięty przez autora