Wpis z mikrobloga

@PawelW124 już sobie sprawdziłam, faktycznie, to zupełnie co innego <:P nigdy nie używałam ani jednego ani drugiego, jak ta rzepa smakuje? Ostre, łagodne, cos jak kalarepa? Ale ja durna z orki jestem, aż wstyd...
  • Odpowiedz
@dziecielinapala: @Trelik: @poganka: @siodemkaxx: @PawelW124: @poganka:
http://espz.pl/materialy/hepar.pdf

12. Korzeń czarnej rzepy (rzodkwi) Radix Raphani pozyskiwany jest z gatunku
czarna rzodkiew - Raphanus sativus L. var. niger, z rodziny krzyżowych – Cruciferae.
Surowiec bogaty jest w fitoncydy z grupy glukozynolatów (do 1%). Rzodkiew
zawiera: glukobrassycynę, 4-metoksybrassycynę, synigrynę i glukorafininę (związki
siarkowe), olejek eteryczny, cukier (do 7%), białko (5-9%), witaminę C (40-80 mg), potas
(ok. 1000-1200 mg), merkaptan
  • Odpowiedz