Aktywne Wpisy
wypopekX +70
Oświadczam, że poprę rezygnację z dopłat do kredytów, jeżeli jednocześnie zostanie zlikwidowany jakikolwiek ryczałt dla IT i kombinacje typu b2b, a cała branża zostanie opodatkowana progresywną skalą PIT jak każdy zwykły obywatel.
Oczywiście, żadnych optymalizacji w Czechach czy Estonii, sprawdzana rezydencja podatkowa i obowiązek zatrudnienia tylko na umowie o pracę.
To co mamy deal? xD
#nieruchomosci
Oczywiście, żadnych optymalizacji w Czechach czy Estonii, sprawdzana rezydencja podatkowa i obowiązek zatrudnienia tylko na umowie o pracę.
To co mamy deal? xD
#nieruchomosci
viero +136
Mam suchą skórę, łatwo robią mi się odciski i kilka innych spraw, ale mam dosyć kupowania kosmetyków na oślep, albo bo to pomogło córce brata szwagra.
Gdzie mogę się dowiedzieć, który składnik jak działa, za co odpowiada i do czego się nadaje? Żebym mógł samemu wybierać i nie wydawać miliona złotych na testowanie wszystkiego po kolei. Jakieś strony, blogi, książki?
#kosmetyki #pielegnacja #pytaniedoeksperta #pytaniedorozowychpaskow
@LasagneBolognese: Metoda prób i błędów. Na każdego kosmetyk działa inaczej. Kupiłem kiedyś krem z aloesem bo przeczytałem, że dobrze nawilża. Okazał się niewypałem i skóra reagowała mi wysypką. Zarówno mydło, krem i szampon dobry dla mnie udało mi się znaleźć dopiero po około 2 latach testowania różnych kosmetyków.
@LasagneBolognese
Na stopach pewnie od częstego biegania, natomiast na dłoniach robią się praktycznie same, nie muszę nic ściskać, dźwigać, a i tak powstaną. Do tego czasami dłonie bardzo szybko mi się wysuszają.
Obecnie używam jakiś tani krem Bielendy z masłem Shea, tylko on działa dobrze dopóki nie umyję rąk, wtedy całe to nawilżenie znika i skóra jest sucha jak wióry ( ͡° ʖ̯ ͡°
Jeżeli Cię ten temat na tyle interesuje to polecam jednak książki;-) np. Chemia piękna, Surowce Kosmetyczne S.Jurkowska. Uprzedzam jednak, że to bardzo dużo czytania/nauki.
A już inną historią jest teoria a rzeczywiste używanie. I Idealnym przykładem jest tego wypowiedź @Bonwerkz
Aloes oczywiście działa nawilżająco, bo ma dużo polisacharydów i tworzy delikatny film na skórze, który ogranicza odparowywanie wody z naskórka- na tym
@Catttana: dałaś mi materiału na cały miesiąc, dziękuję
@hpv1: do książek raczej nie zajrzę, bo taka wiedza sama w sobie mnie nie interesuje, chodzi mi po prostu o umiejętność dobierania czegoś samemu. Przydatne rady co do próbek.
@LCaseiDefensis: na pewno spróbuję
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :). Niestety potwierdziliście moje obawy co do prób i