Wpis z mikrobloga

#samochody #motoryzacja Jakieś protipy jak najlepiej dbać o samochód, który jest użytkowany w ten sposób, że stoi 7, 10 albo i 14 dni, a potem robi jakąś długą trasę? Wyjdzie te 15 000 km rocznie, ale jakby nie patrzyć, większość czasu auto stoi, bo nie jest w ogóle jeżdżone po mieście (mam tramwaj 20 metrów od bloku).
Robić coś specjalnego z akumulatorem lub czymkolwiek innym? Oczywiście przed trasą po 14 dniach postoju jest sprawdzany olej, ciśnienie opon itd.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DerMitteleuropaer: przejechałbym na zakupy chociaż raz na kilka dni żeby się zagrzał i wszystkie smary popracowały. Aku można obłożyć styropianem z każdej strony (także od spodu i z góry) w zimie może nie dojdzie taki mróz bezpośrednio a w lecie nie będzie jak na patelni. U mnie się sprawdza. To pod warunkiem że aku masz w pojemniku a nie sam przykręcony do blachy
  • Odpowiedz
@DerMitteleuropaer: 10-14 dni to nie jest jakiś długi postój.Oprócz rdzewiejących tarcz hamulcowych nic się nie stanie ale temu nie da się zapobiec inaczej niż używając ich.Raz w roku przesmaruj zawiasy i ograniczniki od drzwi,możesz też nasmarować uszczelki bo to nie jest kłopot i powinno wystarczyć.
  • Odpowiedz
@snwptest: Te zakupy to trochę daleko by musiały być. Najlepiej oprócz tylko rozgrzania żeby jednak trochę więcej pochodziło. W przypadku diesela trzeba będzie jeszcze dalej pojechać. Ten styropian na akumulator to chyba niewiele da w przypadku długiego zimowego postoju - i tak się wychłodzi. Raczej nie zaszkodzi.
@DerMitteleuropaer: Dbaj o hamulce z tyłu - żeby Ci ręczny nie przyrdzewiał/przymarzł do tarcz/bębnów. Najlepiej zostawiać bez ręcznego - trzeba trochę
  • Odpowiedz
@zgon_bo_umar: To jest benzyna, bez gazu. No właśnie na zakupy jeździć mi się zupełnie nie opłaca, bo dobre sklepy mam blisko, a auto parkuję 10 minut pieszo od domu, bo tam jest duży, oświetlony itd. parking bezpłatny, więc wolę zaparkować tam bezpiecznie i przepisowo niż zastawiać chodnik pod blokiem. Za czas dojścia do auta to ja już jestem w biedronce, a lidla mam z kolei koło pracy.
  • Odpowiedz
  • 0
@zgon_bo_umar Ależ połowa z tego co napisałeś to głupoty. Auto zostawiamy na ręcznym(przynajmniej czasami) , regularne używanie sprawia że posłuży dłużej. Co ma dać wyłączanie świateł przed zgaszeniem silnika? Przed odpaleniem dobrze jest właśnie włączyć coś co pobierze trochę prądu, "rozrusza" akumulator. @DerMitteleuropaer Nie rób nic specjalnego, dwa tygodnie postoju to pikuś dla sprawnego samochodu
  • Odpowiedz