Wpis z mikrobloga

#factorio
Zastanawiam się czy jest jakiś mod dodający jakieś struktury (jakieś mury na przykład) przez które nie mogą przelatywać roboty logistyczne? Chciałbym zrobić dość ciasną siatkę stref wytwarzających jakieś tam przedmioty i nie chciałbym aby roboty latały przez całą mapę tylko korzystały ze skrzynek do których pociągi przywożą itemy
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Kutalongest: rozdziel sieci logistyczne tak by miały 1 przerwy miedzy sobą i ustaw by z jednej strony niebieskie skrzynki i insertery przerzucały do czerwonych skrzynek w drugiej sieci (możesz to zrobić w 2 strony z gotowymi produktami)
  • Odpowiedz
@Kutalongest: A po co jeszcze dorzucać na mape dodatkowe struktury i gmatwac? Tak jak opisał Sorek to jeat podstawa działania. Wszędzie procesy, aby były optymalne dzieli się na podprocesy i tutaj sieci dzieli się na komórki. Jak poszukasz to nawet doszukasz się informacji ile takich komórek masz na mapie.
  • Odpowiedz
@DanteTooMayCry: Po to chociażby żeby roboty konstrukcyjne mogły budować na całej mapie. To po pierwsze, a po drugie mógłbym wtedy swobodniej i gęściej rozlokować roboporty bez obawy, że jeśli w złym miejscu walnę roboport to nagle 2137 botów poleci do następnej komórki po miedź zamiast brać ją ze skrzyń przywiezionych pociągiem
  • Odpowiedz
@Kutalongest: Ale one mogą budować na całej mapie. To żaden problem. A gdy masz całą mapę w jednej sieci to następuje ogromna strata czasu. To tak jak z dystrybucją w rzeczywistości. Fabryka Ci nie dostarcza do domu telewizora. Albo jeszcze lepiej kopalnia. Wszystko jest podzielone na procesy i podprocesy, aby było optymalniejsze. Nikt tego tak nie zarekomendował. To samo się wytworzyło, bo było najefektywniejsze.
  • Odpowiedz
@DanteTooMayCry: Czekaj czekaj. Boty żeby budować na całej mapie muszą być w jednej sieci, no chyba że będę kombinował z pociągami z zaopatrzeniem tylko do budowania ale to dużo roboty. I oczywiście że gdy mam całą mapę w jednej sieci to następuje ogromna strata czasu- właśnie pisałem o tym że tego chce uniknąć. I chcę aby wszystko było podzielone na procesy i podprocesy tak jak napisałeś. Chcę po prostu aby
  • Odpowiedz
@Kutalongest: Krótko mówiąc chcesz oddzielić roboty logistyczne od robotów konstrukcyjnych. Masz to z automatu - pole pomarańczowe i pole zielone, tak jak napisałem, mogą budować na całej, ale to nadal jest kwestia straty czasu.

Rozwiązaniem jest sieć sterownicza i przekazywanie przedmiotów pomiędzy komórkami.

Boty lecą włożyć do skrzynki na skraj pola, insertety przerzucają do skrzynki obok w drugim polu. Ale już na odległe końce lepiej pociągiem przewozić zapas.
  • Odpowiedz