Wpis z mikrobloga

#arduino

Czy kabel zasilany ze wspólnej masy GND oraz 5V oraz SDA i SCL z Arduino i płytki do 16-kanałowego sterownika serw za pomocą długich kabli (5-8 metrów) powinien działać?

Zrobiłem pierwszy test i nie było problemów, ale tak realnie czy to będzie działać za każdym razem? Czy potrzebuję jeszcze jakiegoś wzmacniacza czy coś?
  • 8
  • Odpowiedz
@hitherto: @hitherto: Cześć! Wiesz co, robię projekt artystyczny. Pierwotnie miałem podłączone na 50cm i wszystko działało, ale teraz zmieniam projekt z powodu przestrzeni galerii i potrzebuję podłączenia na dłuższych kablach.

Zrobiłem tak jakby "komponent" składający się z:

1x przełącznik ON/OFF (włącza i wyłącza zasilanie)
  • Odpowiedz
@bonaventure kilka rzeczy na szybko, jak potrzebujesz więcej informacji to pisz :
1. Zasilanie najlepiej jak najgrubszym kablem, ten kabel co masz powinien być ok.
2. Zmierz napięcie przy sterowniku, czy jest 5V czy mniej.
3. Jakie masz pull-upy? 4.7k? Spróbuj zmienić na mniejsze
4. Spróbuj sda/scl puścić skrętką, oddzielnie od zasilania. Ale raczej nie zmieni to nic na plus.
5. Czy masz możliwość zmniejszenia prędkości protokołu
  • Odpowiedz
@hitherto:
Hej, ta zmiana prędkości pomogła w jednym komponencie :)
W drugim przypadku okazało się, że sterownik nie odbierał sygnału PWM, musiałem dać jakiś inny i wreszcie zadziałało.

Próbowałem też z pull-upami, ale to nie dawało rezultatów. Tak w ogóle to ich nie mam. Czy są konieczne do dalszego działania?
  • Odpowiedz
@bonaventure nie mam jak znaleźć teraz, możliwe że arduino samo podciąga po włączeniu i2c. Są konieczne jeśli masz inne napięcia mastera i slave, jeśli u Ciebie działa to niech działa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz