Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
PucziMMA +12
tl;dr
Mirki, na początku września 2023 kupiłem auto u handlarza sprowadzającego z Niemiec. Ja jestem laikiem i mógłbym coś przeoczyć, ale było ze mną dwóch kumpli - jeden mechanik, drugi fan motoryzacji, obaj podjarani faktem oglądania auta.
Audi A4 z roku 2005, "bez rdzy", choć i tak byłem pewny, że parę rzeczy będzie do naprawy - przez 8 miesięcy, poza rozrządem wymieniłem m.in. turbo, xenony, klocki hamulcowe. Ok, norma. Ale byłem parę
Mirki, na początku września 2023 kupiłem auto u handlarza sprowadzającego z Niemiec. Ja jestem laikiem i mógłbym coś przeoczyć, ale było ze mną dwóch kumpli - jeden mechanik, drugi fan motoryzacji, obaj podjarani faktem oglądania auta.
Audi A4 z roku 2005, "bez rdzy", choć i tak byłem pewny, że parę rzeczy będzie do naprawy - przez 8 miesięcy, poza rozrządem wymieniłem m.in. turbo, xenony, klocki hamulcowe. Ok, norma. Ale byłem parę
1) Sąd wydał Nakaz Zapłaty
2) Komornik wszedł na wypłatę i pobrał 2500 zł
3) Dłużnik dowiedział się o Nakazie Zapłaty i wniósł sprzeciw z powodu nieprawidłowego doręczenia nakazu zapłaty (wierzyciel podał błędny adres). Sąd sprzeciw przyjął, uchylił Nakaz Zapłaty i odwołał komornika.
4) Komornik wydał postanowienie o zakończeniu egzekucji w związku z uchyleniem nakazu zapłaty. Egzekwowane kwoty przeznaczył na: Koszty egzekucji, koszty zastępstwa w egzekucji, koszty sądowe.
Czy komornik nie powinien przypadkiem zwrócić tego, co wyegzekwował?
#komornik #prawo
Ale myślę że jakoś się z tego podniesie...
@semperfidelis: Te koszty powinny być rozliczone już w wyroku wydanym po wyznaczonej rozprawie, jeśłi dłużnik przegra proces to obciążą go też te koszty postępowania upominawczego
Jeśli byłeś w zwłoce i podjęcie postępowań sądowych było uzasadnione to koszty z tym związane też spadną na Ciebie...
Im szybciej uznasz to co powinieneś i spłacisz tym mniejsze będą to koszty