Aktywne Wpisy

ulan_mazowiecki +103

mirko_anonim +4
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Eeechhh gdzie ja znajdę różową która:
- nie pali papierosów ani nie ćpie
- nie przesadza z alkoholem (może nie pić)
- nie ma kolczyka w nosie
- nie jest brudnopisem
- nie chce mieć dzieci ani zwierząt
- jest wegetarianką
- jest ateistką
- nie głosuje na konfę ani na pis
- nie wierzy w gusła i astrologię
- ma mgr lub doktorat
- lubi przynajmniej jedno z:
Eeechhh gdzie ja znajdę różową która:
- nie pali papierosów ani nie ćpie
- nie przesadza z alkoholem (może nie pić)
- nie ma kolczyka w nosie
- nie jest brudnopisem
- nie chce mieć dzieci ani zwierząt
- jest wegetarianką
- jest ateistką
- nie głosuje na konfę ani na pis
- nie wierzy w gusła i astrologię
- ma mgr lub doktorat
- lubi przynajmniej jedno z:

To zjawisko bardzo denerwujące dla wielu ludzi w tym także mnie, kilkuletniego użytkownika tego systemu, bo te działania zamiast zachęcać do jego używania, zniechęcają.
Pewnie wiele osób się spotkało z nieco odmiennym zjawiskiem tzw. Windowsiarstwa, czyli fanatycznego uwielbiania systemu Windows oraz produktów firmy Microsoft, uznając ich wyższość nad konkurencyjnymi rozwiązaniami, nie uznając, że w wielu przypadkach inne systemy(głównie GNU/Linux i macOS) sprawują się równie dobrze a czasami dużo lepiej w danych zastosowaniach i dla konkretnych użytkowników.
Wczoraj trafił mi się ciekawy przypadek Windowsiarza(w sumie dwóch) na wykopie w tym wpisie - https://www.wykop.pl/wpis/43933259/humorobrazkowy-humorinformatykow-heheszki-linux-wi/
We wpisie znalazł się szereg różnych opinii, przeważnie śmieszkująjących z GNU/Linuxa albo go krytykujących.
Muszę zaznaczyć, że usunąłem 4 wpisy, które kompletnie nic nie wnosiły do dyskusji, w tym 1 wpis użytkownika @Czarzy(drugi sam usunął), którego 3 wpis usunął moderator z powodu nazwania OP(mnie) częścią roweru.
W tym wpisie odpowiadałem na, moim zdaniem, nieprawdziwe informacje np. takie jak "Na Linuxie nie odpalisz 90% gier w które grasz" czy "Trzeba na nim rekompilować jądro co kilka dni" (sparafrazowałem).
Pierwszy przypadek @ethics, który to używa znanego i nieciekawego "argumentu" o potrzebie rekompilacji jądra co pozwala domniemywać, że nigdy tego systemu nie widział nawet na oczy.
Dużo lepszym przykładem Windowsiarza jest użytkownik @volski_, którego stosunek do społeczności Linuxowej jest co najmniej zły co widać w tej wypowiedzi
I jestem w stanie zrozumiec zajawkę konfigurowania swojego środowiska i grzebania się w systemie w formie rozrywki, ale pracować się na tym nie da. No, chyba, że jest się frontendowcem hipsterem.
Mimo kilku przytoczonych argumentów(zaznaczyłem je na czerwono na obrazku) i kilku zawartych w tym linku https://github.com/qarmin/GNU-Linux-Podstawy#czym-jest-gnulinux-i-czy-b%C4%99dzie-dla-mnie-odpowiedni użytkownik wykazywałe się całkowitą ignorancją np.
Jeżeli pytasz dlaczego jestem ignorantem, bo nie akceptuję twojego twierdzenia, że "Linux jest lepszy i #!$%@?", bez podłoża argumentów, to tak, jestem ignorantem. A ty debilem.
Pragnę dodać, że w miejscach zaznaczonych zielonymi punktami(na obrazku oczywiście), nie miałem nic przeciwko temu, że ktoś używa Windowsa i nawet zachęcałem do jego używania.
Dlatego uważajcie na takich toksycznych ludzi(zarówno Windowsiarzy, Linuxiarzy jak i innych), pozostających w swoim własnym małym świecie z własnymi poglądami, nie mogąc zrozumieć innych opinii oraz odrzucając ich argumenty.
#windows #linux #informatyka #komputery
Mnie #!$%@? że się aktualizuje kiedy chce, i #!$%@? mu zrobisz.
@Koliat: Ja się nie znam zbyt dobrze, ale tam nawet dodanie zasranego wpisu do DNS trwa wieki bo winda musi się zastanowić o 5 razy przeładować interfejs a do tego edycja wpisów jako tako nie działa - musisz #!$%@?ć stary i dodać nowy.
@Koliat: Wiem i jednoecześnie uważam, że te wszystkie przystawki administracyjne to totalna porażka. W większości w nich nawet nie można dobrze ustawić filtrów przeszukiwania bo autorzy woleli zostawić jakieś mega archaiczne rozwiązania. Na szczęście bardzo rzadko muszę z nich korzystać.
Co do PS da się jakoś sensownie z konsoli ustawić połączenie przez WinRM z linuksa na windę na >= win serwer 2013 ? Może bym sie PS-a
Co do połączenia ssh jest afaik tylko na 2019, wcześniej masz PS session przez winrm wspierane. Sam mało walczyłem w środowiskach mieszanych (oczywsicie #windowsteam tu ;)) ale z tego co czytam powinno się dać: https://4sysops.com/archives/powershell-remoting-between-windows-and-linux/
Spróbuj I daj znać. Jak "wychowałem się" na powershellu to doceniam bardzo obiektowosc języka i fakt że prawie nigdy nie muszę wołać regexow
@Koliat: wiem, niestety jak sporo rzeczy w windzie. Nie wiem czemu nikt tego ie ulepsza w windzie jak sporo ludzi jeszcze z tego korzysta. Dla starych dziadów trzymają? Wiele elementów UI nawet w win10 pamięta jeszcze czasy win2000. Już dawno można byłoby to zaorać ale po co jak "działa"? To samo z mega przestarzałymi emulatorami terminali w windowsie. Dobrze,
Odpowiedź jest prosta: kompatybilność wsteczna. Rzadko zmieniają stare elementy w systemie, ponieważ stare oprogramowanie jeszcze ich używa. Między innymi dlatego
@Koliat: Zgaduję, że tylko win 2019? Nie adminuję windowsami w pracy, nie mam dostępu do win19 no i w zasadzie to wolałbym powershella ogarnąć zamiast przeklikiwać się niepotrzebnie przez GUI jak zwierze. Są przypadki kiedy GUI jest fajniejsze ale zazwyczaj dotyczy to prostoty a nie szybkości działania czy automatyzacji.
@JanuszJanuszy:
Zgaduję, że stary kod jest tak mocno rozbudowany, że nie opłaca się im go modyfikować. Widać to między innymi po ciemnym motywie dla eksploratora plików - niby drobna zmiana ale musieliśmy na nią czekać kilka lat i nadal nie jest wprowadzona dla całego UI Win32.
Od dawna
@JanuszJanuszy: No i tutaj jest problem, bo właśnie niestety nie tak samo.