Wpis z mikrobloga

Wiele się mówi o Linuxiarzach, czyli osobach, które mimo szeregu argumentów zawsze, wszędzie i w każdej sytuacji uznają wyższość systemu GNU/Linux nad innymi systemami.
To zjawisko bardzo denerwujące dla wielu ludzi w tym także mnie, kilkuletniego użytkownika tego systemu, bo te działania zamiast zachęcać do jego używania, zniechęcają.

Pewnie wiele osób się spotkało z nieco odmiennym zjawiskiem tzw. Windowsiarstwa, czyli fanatycznego uwielbiania systemu Windows oraz produktów firmy Microsoft, uznając ich wyższość nad konkurencyjnymi rozwiązaniami, nie uznając, że w wielu przypadkach inne systemy(głównie GNU/Linux i macOS) sprawują się równie dobrze a czasami dużo lepiej w danych zastosowaniach i dla konkretnych użytkowników.

Wczoraj trafił mi się ciekawy przypadek Windowsiarza(w sumie dwóch) na wykopie w tym wpisie - https://www.wykop.pl/wpis/43933259/humorobrazkowy-humorinformatykow-heheszki-linux-wi/

We wpisie znalazł się szereg różnych opinii, przeważnie śmieszkująjących z GNU/Linuxa albo go krytykujących.

Muszę zaznaczyć, że usunąłem 4 wpisy, które kompletnie nic nie wnosiły do dyskusji, w tym 1 wpis użytkownika @Czarzy(drugi sam usunął), którego 3 wpis usunął moderator z powodu nazwania OP(mnie) częścią roweru.

W tym wpisie odpowiadałem na, moim zdaniem, nieprawdziwe informacje np. takie jak "Na Linuxie nie odpalisz 90% gier w które grasz" czy "Trzeba na nim rekompilować jądro co kilka dni" (sparafrazowałem).

Pierwszy przypadek @ethics, który to używa znanego i nieciekawego "argumentu" o potrzebie rekompilacji jądra co pozwala domniemywać, że nigdy tego systemu nie widział nawet na oczy.

ludzie chcą uruchomić przeglądarkę, wysłać zdjęcia śmiesznych kotków w internecie a nie #!$%@? rekompilować jądro co kilka dni i szukać rozwiązań problemów na elektroda.pl

Dużo lepszym przykładem Windowsiarza jest użytkownik @volski_, którego stosunek do społeczności Linuxowej jest co najmniej zły co widać w tej wypowiedzi

Linuksiarze to ludzie, którzy w celu wypicia kubka kawy nie mieliby nic przeciwko założeniu własnej plantacji i doborowi konkretnych nawozów oraz metod uprawy, krzycząc i złowrogo spoglądając na ludzi kupujących tenże kubek 100 metrów dalej na stacji.

I jestem w stanie zrozumiec zajawkę konfigurowania swojego środowiska i grzebania się w systemie w formie rozrywki, ale pracować się na tym nie da. No, chyba, że jest się frontendowcem hipsterem.

Mimo kilku przytoczonych argumentów(zaznaczyłem je na czerwono na obrazku) i kilku zawartych w tym linku https://github.com/qarmin/GNU-Linux-Podstawy#czym-jest-gnulinux-i-czy-b%C4%99dzie-dla-mnie-odpowiedni użytkownik wykazywałe się całkowitą ignorancją np.

"Moja babcia, która ma laptopa od roku z KDE Neon i jak na złość jeszcze nigdy nie rekompilowała jądra."

No, skoro jedyne czego wymagasz od systemu, to obsługa pasjansa, to Linux jest idealnym rozwiązaniem. Z fartem.

nie masz żadnych argumentów na kilka przytoczonych na mnie. Furasz się na lewo i prawo do ludzi próbujących nawiązać jakąkolwiek wymianę poglądów. No i na końcu: mizogeniczne rzeczowniki którymi sypiesz co komentarz.

Jeżeli pytasz dlaczego jestem ignorantem, bo nie akceptuję twojego twierdzenia, że "Linux jest lepszy i #!$%@?", bez podłoża argumentów, to tak, jestem ignorantem. A ty debilem.

"Oho windowsiarz"

to twój jedyny argument. Reszta to wklejane linki i populistyczne "Linux jest lepszy, bo Windows jest gorszy".

Pragnę dodać, że w miejscach zaznaczonych zielonymi punktami(na obrazku oczywiście), nie miałem nic przeciwko temu, że ktoś używa Windowsa i nawet zachęcałem do jego używania.

Dlatego uważajcie na takich toksycznych ludzi(zarówno Windowsiarzy, Linuxiarzy jak i innych), pozostających w swoim własnym małym świecie z własnymi poglądami, nie mogąc zrozumieć innych opinii oraz odrzucając ich argumenty.

#windows #linux #informatyka #komputery
Pobierz q.....n - Wiele się mówi o Linuxiarzach, czyli osobach, które mimo szeregu argumentów...
źródło: comment_iGbuKBXGM0cqlZFTjeuBJU8viTUpVuTQ.jpg
  • 35
meh, ja się znam na Windows Server dość dobrze i szybciej + skuteczniej i lepiej zrobię dana rzecz na tym środowisku niż na linuxie - ot, taka specjalizacja.

@Koliat: Ja się nie znam zbyt dobrze, ale tam nawet dodanie zasranego wpisu do DNS trwa wieki bo winda musi się zastanowić o 5 razy przeładować interfejs a do tego edycja wpisów jako tako nie działa - musisz #!$%@?ć stary i dodać nowy.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Kryspin013: nie wiem jakie masz doświadczenia, ale u mnie Add-DnsServerResourceRecord działało bardzo sprawnie https://docs.microsoft.com/en-us/powershell/module/dnsserver/add-dnsserverresourcerecord?view=Win10-PS i właściwie nie czułem różnicy czy to serwer dns na Windowsie czy Linuksie - działał jak trzeba. Edycja wpisów z tego co pamiętam nie była wyjątkowa - ot wejście do rekordu i edycja. Jedyne co to TTL trzeba przetrwać albo wyczyścić cache ale to nie jest nic specyficznego dla Windowsa tylko raczej definicja DNS w ogóle?
  • 0
@Kryspin013: no ja w sumie więcej w GUI kliknąłem jak musiałem, ale i tak polecenia psowe mi zapadły w pamięć. Koniec końców jedno i drugie wola to samo systemowe API, PS robi z perspektywy konsoli a dnsmgmt.msc z perspektywy mmc.exe.
dnsmgmt.msc z perspektywy mmc.exe.

@Koliat: Wiem i jednoecześnie uważam, że te wszystkie przystawki administracyjne to totalna porażka. W większości w nich nawet nie można dobrze ustawić filtrów przeszukiwania bo autorzy woleli zostawić jakieś mega archaiczne rozwiązania. Na szczęście bardzo rzadko muszę z nich korzystać.

Co do PS da się jakoś sensownie z konsoli ustawić połączenie przez WinRM z linuksa na windę na >= win serwer 2013 ? Może bym sie PS-a
  • 1
@Kryspin013: pamiętaj że przystawki to wynalazek Windowsa 2000 albo 2003, swoje lata ma.

Co do połączenia ssh jest afaik tylko na 2019, wcześniej masz PS session przez winrm wspierane. Sam mało walczyłem w środowiskach mieszanych (oczywsicie #windowsteam tu ;)) ale z tego co czytam powinno się dać: https://4sysops.com/archives/powershell-remoting-between-windows-and-linux/

Spróbuj I daj znać. Jak "wychowałem się" na powershellu to doceniam bardzo obiektowosc języka i fakt że prawie nigdy nie muszę wołać regexow
pamiętaj że przystawki to wynalazek Windowsa 2000 albo 2003, swoje lata ma

@Koliat: wiem, niestety jak sporo rzeczy w windzie. Nie wiem czemu nikt tego ie ulepsza w windzie jak sporo ludzi jeszcze z tego korzysta. Dla starych dziadów trzymają? Wiele elementów UI nawet w win10 pamięta jeszcze czasy win2000. Już dawno można byłoby to zaorać ale po co jak "działa"? To samo z mega przestarzałymi emulatorami terminali w windowsie. Dobrze,
  • 0
@Kryspin013: popatrz na Windows Admin Center jak chcesz odświeżenia - sporo funkcjonalności wspiera i ładne UI jest. Wspiera sporo wstecz no i na bieżąco ulepszane
@Kryspin013:

Nie wiem czemu nikt tego ie ulepsza w windzie jak sporo ludzi jeszcze z tego korzysta. Dla starych dziadów trzymają? Wiele elementów UI nawet w win10 pamięta jeszcze czasy win2000. Już dawno można byłoby to zaorać ale po co jak "działa"? To samo z mega przestarzałymi emulatorami terminali w windowsie.

Odpowiedź jest prosta: kompatybilność wsteczna. Rzadko zmieniają stare elementy w systemie, ponieważ stare oprogramowanie jeszcze ich używa. Między innymi dlatego
Windows Admin Center

@Koliat: Zgaduję, że tylko win 2019? Nie adminuję windowsami w pracy, nie mam dostępu do win19 no i w zasadzie to wolałbym powershella ogarnąć zamiast przeklikiwać się niepotrzebnie przez GUI jak zwierze. Są przypadki kiedy GUI jest fajniejsze ale zazwyczaj dotyczy to prostoty a nie szybkości działania czy automatyzacji.

Odpowiedź jest prosta: kompatybilność wsteczna. Rzadko zmieniają stare elementy w systemie, ponieważ stare oprogramowanie jeszcze ich używa.

@JanuszJanuszy:
  • 1
@Kryspin013: co do WAC działa jako serwer www lokalny na każdej chyba wspieranej jeszcze platformie więc nie tylko na 2019, pobierzesz ze strony ms i zainstalujesz bez problemu. Co do kodowania znaków - większość poleceń z których się korzysta w powershellu wspiera te kodowania które ma platforma .NET więc utf8 u inne też są
  • 1
@Kryspin013:

O ile ten argument zazwyczaj działa tak przystawki administracyjne? Serio? Podobnie z większością elementów UI?

Zgaduję, że stary kod jest tak mocno rozbudowany, że nie opłaca się im go modyfikować. Widać to między innymi po ciemnym motywie dla eksploratora plików - niby drobna zmiana ale musieliśmy na nią czekać kilka lat i nadal nie jest wprowadzona dla całego UI Win32.

Fonty rastrowe w emu powershella do 2019 roku?

Od dawna