Wpis z mikrobloga

#programowanie #pracait

Co ostatnio tym firmom #!$%@?ło z UOPami? Co chwila mi się zgłasza jakieś korpo i coś stęka, że mają tylko UOP. Strzelają sobie generalnie w stopę, bo jak przychodzi co do czego, to okazuje się że lepiej pracować w jakimś polskim janusz-sofcie na B2B niż w jakiejś dużej i renomowanej firmie, bo przepaść między B2B a UOP jest ogromna (a teraz jeszcze dojdzie zniesienie limitu 30-krotności) i nie zawsze to korpo jest skłonne w ogóle ją zasypać wiadrem pieniędzy.

Zresztą co do zasady przy obecnej sytuacji w kraju płacenie takich horrendalnych składek i podatków przypominałoby wspieranie komunizmu BDSM (płacisz kilka tys zł miesięcznie a w nagrodę nie dostaniesz dostępu do lekarza ani emerytury - więc niech mi ktoś nie wyskakuje, że na zachodzie też tyle płacą, bo chociaż wiedzą za co).
  • 22
  • Odpowiedz
bo korpo zaczynają przestrzegać prawa a janusz softy dalej oszukują

@Scaab: B2B nie jest oszustwem, tylko normalną dopuszczoną prawnie formą świadczenia usług którą NAGMINNIE stosuje państwo zatrudniając specjalistów w szpitalach i ministerstwach zapewne też. Więc nie masz pojęcia o czym mówisz. Co śmieszne mam wrażenie, że państwo nadużywa B2B dużo bardziej niż programiści, bo charakter pracy programisty jak najbardziej wpisuje się pod B2B z racji zadaniowości (zwykle nie przelicza się tasków
  • Odpowiedz
@Khaine: Niestety nadal sporo firm wymaga UoP ale to z powodu takiego, że prawo tego wymaga. Często w warunkach przetargu jest, że ludzie pracujący nad projektem muszą być pracownikami firmy. Tak samo obecnie w UE jeżeli pracuje się blisko z danymi osobowymi firmy muszą mieć pracowników na UoP.
  • Odpowiedz
kombinatorów z b2b

@Scaab: prywaciarz złodziej xD

Podpowiem Ci panie kolego, że wystarczy z jedną firmą współpracować, i legalnie dalej siedzisz na B2B. Zakręcisz sie na jedno szkolenie i dalej ciągniesz z strumyka pt. 19% podatku.
  • Odpowiedz
@rskk: Ah, zapomniałem o tych magicznych unijnych i rządowych przetargach. Faktycznie jak robią coś dla jakiejkolwiek państwówy to państwówa chce aby wszyscy byli na UOP, żeby wyciągnąć z kieszeni programistów pieniądze które im trzeba zapłacić za robienie roboty. Perpetuum złodziejum.

legalnie dalej siedzisz na B2B.

@Rabusek: Jakie "legalnie dalej"? Przecież test przedsiębiorcy wypadł z pomysłów i to zdaje się na wniosek samej skarbówki, że nie opłaca się tysięcy ludzi gonić
  • Odpowiedz
Przecież test przedsiębiorcy wypadł z pomysłów i to zdaje się na wniosek samej skarbówki, że nie opłaca się tysięcy ludzi gonić za jakiś obesrany miliard zł.

@Khaine: https://spidersweb.pl/bizblog/test-przedsiebiorcy-nie-jest-potrzebny/

Przedstawiciele rządu zapewniali niedawno, że temat umarł, ale w kuluarach sejmowych nieoficjalnie mówi się, że prace są kontynuowane .

Nic nie wypadło z pomysłów, przestano to tak nazywać i dalej knują jak to wprowadzić. Mnie to nie dotyczy xD mam conajmniej 4 klientow
  • Odpowiedz
@Rabusek: Nie wprowadzą tego, bo by #!$%@? pół gospodarki tego kraju - takie jest moje zdanie ( ͡º ͜ʖ͡º) I nie sprzeciw ludzi ich wystraszył, bo przecież przedsiębiorcy to nigdy nie był ich elektorat - wystraszyły ich zapewne rzeczy które "wytłumaczyła" im skarbówka, czyli co się stanie jak to wejdzie i dlaczego byłyby to same straty.

Pamiętajmy, że ludzie na B2B to ludzie, którzy wiedzą ile
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Khaine: mam wrażenie że to kwestia tego że im się nie chce ogarniać miliona faktur od kontraktorow co miesiąc. xD często jest tak, że korpo mówi "tylko UoP" ale jednocześnie bierze od pośrednika typu SII czy inny luxoft kilkudziesięciu kontraktorow na jedną zbiorcza fakturę i elo, grazynki z księgowości mogą dalej pić kawkę.

inne racjonalne powody jakie mi przychodzą do głowy to że UoP jednak daje trochę większa "kontrolę" nad pracownikiem,
  • Odpowiedz
inne racjonalne powody jakie mi przychodzą do głowy to że UoP jednak daje trochę większa "kontrolę" nad pracownikiem, np. nie boisz się że ucieknie Ci prawie z dnia na dzień kluczowy dla projektu pracownik bo ma na tyle długie wypowiedzenie że spokojnie kogoś wyszkoli przed odejściem.

@bortsimpson: To jest bzdura, bo odpowiednia umowa to załatwia. Zresztą NIKT szanujący się nie odejdzie z firmy z dnia na dzień trzaskając drzwiami, bo reputacja
  • Odpowiedz
  • 1
@Khaine: a to nawet lepsze przykłady na tę kontrolę o której wspomniałem.
ale jak przypomnę sobie czasy kiedy pracowałem w korpo,to nie zdziwilbym się jakby po prostu jakis menago wysokiego szczebla wyliczył w excelu że tak się bardziej opłaca i robimy, bo mniej procesów, mniej ogarniania, jeden szablon na wszystko związane z obsługą pracownika. :D
  • Odpowiedz
jeden szablon na wszystko związane z obsługą pracownika. :D

@bortsimpson: A że drożej o 40% albo pracownika trudno znaleźć, bo się nikomu nie opłaca to tam #!$%@? ( ͡º ͜ʖ͡º) Ja wolę B2B bo może mi to zapewnić gładkie wejście do jakiejś poważniejszej działalności. DG już założone, więc jak pewnego dnia wpadnę na jakiś pomysł, to mogę nawet na próbę się za to zabrać - jak
  • Odpowiedz
  • 2
@Khaine: weź pod uwagę że w korpo programiści to tylko jedna z wielu grup pracowników i chyba jedyna tak napalona na b2b - więc dla garstki krzykaczy im się nie opłaca gimnastykować, a pracownika na uop i tak w końcu znajdą.

dla mnie też swoboda jaka daje b2b jest warta ryzyka, ale na przykład ludzie z rodzinami i dziecmi nie patrzą już na to z takim entuzjazmem. :)
  • Odpowiedz
okej ale jak twoja umowa B2B wygląda jak UOP to coś jest nie tak.

@ElGovanni: Znałem takich hardkorów co tak chcieli XD Na szczęście firma im zwykle nie pozwalała.
  • Odpowiedz
@Khaine: moze trafiasz na zle korpo. znam z autopsji korpo w Wawie gdzie stawki do28k brutto (z prawami autorskimi)+ premia roczna 20% zarobkow rocznych, sluzbowa fura, pakiety akcji co roku, firmowy 3 filar emerytalny, home office 2-3razy w tyg(nie moze byc 100% bo zabrqliby fure), jak to wszystko sobie policzysz to wychodzi pit w okolicach 400k brutto + akcje, fura i emerytura :). Podalem Ci stawke Sr Architecta/Portfolio Managera. Na B2B
  • Odpowiedz
Co ostatnio tym firmom #!$%@?ło z UOPami? Co chwila mi się zgłasza jakieś korpo i coś stęka, że mają tylko UOP

@Khaine: wiekszosc szanujacych sie i najlepszych firm IT ma tylko UoP. Google Facebbok Amazon itd. No ale oni placa tyle ze na UoP wychdzisz i tak lepiej niz w innych firmach a z akcjami masz pewnie ze 40k na miesiac.
  • Odpowiedz