Wpis z mikrobloga

@AniolPanski: Głównym problemem szkieletu drewnianego jest pojemność cieplna budynku czyli szybko się nagrzewa, ale szybko też wychładza - coś jak mieszkanie na poddaszu. Oczywiście też jest szereg zalet jak choćby czas budowy czy inne, które można przeczytać w internecie.
Z tego co zdążyłem zauważyć to najważniejsze to znaleźć dobrą ekipę oraz dostawcę materiału, bo z tym Polsce bywa różnie i nie ma takich wysokich standardów jak w USA czy na Skandynawii.
@AniolPanski: Myślę, że to, że nie ma dużo takich domów to po pierwsze pewne zaszłości kulturowe i moda. Brak zaufania do budynków szkieletowych. A poza tym, myślę że trochę takich budynków jest, ale mało je widać - te z bala poznasz od razu, a te szkieletowe, mogą być otynkowane i wyglądają jak murowane.
@AniolPanski: z wad to pewnie obowiązek klimatyzacji, rolet do jakiegoś konfortu, konieczność dobrego zabezpieczenia całej konstrukcji, ale pewnie i tak duużo taniej niż z cegły. Znajomy ma taki zbudowany 2 czy 3 lata temu, jakaś ekipa jak od domów na Podhalu robiła, choć mogłem coś przeinaczyć.
@Krisu_7: w perspektywie budowy domu pod klucz nie ma znaczenia czasowego ani finansowego czy robisz murowany czy drewniany. W naszym klimacie po 30 latach mur zachowa się lepiej niż drewno i z perspektywy 50 mur to lepsza inwestycja