Wpis z mikrobloga

#gitara

Jak gracie na gitarze chwyt A-dur?

Gdy zaczynałem się uczyć, to najczęściej widziałem 2-3-4:

o|---|---|---|---|
o|---|-4-|---|---|
o|---|-3-|---|---|
o|---|-2-|---|---|
o|---|---|---|---|
x|---|---|---|---|

Ale było to dla mnie trudne i gdzieś znalazłem, żeby grać 1-2-3:

o|---|---|---|---|
o|---|-3-|---|---|
o|---|-2-|---|---|
o|---|-1-|---|---|
o|---|---|---|---|
x|---|---|---|---|

Obecnie tak gram i się przyzwyczaiłem. Ale nie mieszczą mi się palce i wskazującym (2) trudno mi docisnąć struny i często mi brzęczy.

Teraz znalazłem 2-1-3:

o|---|---|---|---|
o|---|-3-|---|---|
o|---|-1-|---|---|
o|---|-2-|---|---|
o|---|---|---|---|
x|---|---|---|---|

Na pierwszy rzut oka wygląda to dziwnie, ale palce się mieszczą i wychodzi, że jest najlepsze. Ale trudniej złapać (coś w stylu D-dur tylko, że odwrotnie) i musiałbym się go od nowa się nauczyć. Dlaczego tak rzadko spotyka się to ustawienie? Gra się tak w ogóle?

Jak gracie A-dur?

• 2-3-4 40.7% (11)
  • 1-2-3 40.7% (11)
  • 2-1-3 18.5% (5)

Oddanych głosów: 27

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Gra się tak w ogóle

@mk321: Gra się, nie robi kompletnie różnicy w brzmieniu wiec graj jak ci wygodnie, z czasem i tak będziesz umiał wybrać chwyt tak jak ci będzie pasował do progresji.
  • Odpowiedz
@mk321: patrz na to, jaki akord ma być po A-dur. Jeśli np. C-dur, to wciskasz palcem wskazującym, środkowym i serdecznym. Wtedy łatwo, płynnie i czysto przeskoczysz do nastepnego akordu. Nie trzymaj się sztywno tego co widzisz na diagramie, bo przepadniesz.
  • Odpowiedz
@IEatBread: rozpatruję tylko 123 i 213. Dużo stracę jak nie będę umiał 234? Bardzo dziwnie mi się gra tym małym palcem. Jedynie w G9 go używam.

@retzev: @Underpeople: utwory jakie "gram" z A to:

-> Teksański (DGA, GAD):
- Jak przechodzę z G na A to łatwiej mi A jako 123 niż 213. Tylko, że muszę bardzo mocno
  • Odpowiedz
@mk321: W akordach barowych i tak będziesz musiał się nauczyć używać 234, bo 1 będzie zajęty... możesz też grać wszystkie trzy jednym palcem jak Hendrix ;)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@IEatBread: nie umiem grać barowych i na razie sobie odpuściłem, żeby się nie denerwować. W wielu piosenkach jest F i nie mogę ich grać :( Nie potrafię go złapać. Dużo próbowałem, ale ciężko się ćwiczy jak ani razu nie wychodzi.

Nie wiem, albo mam za mało siły albo w mojej gitarze struny są wysoko i twarde, więc trzeba mocniej naciskać.
  • Odpowiedz
@mk321: Dużo zależ do gitary, możesz iść do lutnika, żeby ci wyregulował . Ale to też kwestia techniki. Może potrzebne jest lepsze ustawienie palca wskazującego? Dużą rolę ma też kciuk, ja np. dociskam kciukiem na wysokości 2 najcieńszych strun. Ogólnie polecam poczytać na wielu stronach jak chwytać i popróbować różnych ustawień palców i zobaczyć co działa dla ciebie. Poza tym możesz grać piosenki używając uproszczonego F, tu masz różne wersje
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@WykresFunkcji: @IEatBread: Yamaha F310. Kupowałem używaną, podobno struny były raz zmieniane (podobno trochę cieńsze niż były oryginalne).

Byłem kiedyś na kursie, to jak instruktorka raz sprawdzała czy mam dobrze nastrojoną gitarę to nie mówiła, że jest coś nie tak. Ale dla niej pewnie nie problem jak ciężej chodzi. Wziąłem do ręki też dwie inne gitary kursantów, to jedna chodziła bardzo lekko (ale to był ten typ z "plastikowymi"
  • Odpowiedz