Wpis z mikrobloga

Miniscript to jeden z drobniejszych, ale możliwe, że fajniejszych projektów na Bitcoinie - "druga warstwa dla skryptów" w teorii ... :D Celem jest stworzenie ułatwiacza do pisania skryptów Bitcoinowych, ostatecznie wszystko jest kompilowane do "script" i może być wrzucone w blockchain.

Oczywiście nie jest to zastępnik RootStocka, więc RSK zrobi to samo z Ethereum co Duda z Konstytucją ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

http://bitcoin.sipa.be/miniscript/

#bitcoin #kryptowaluty
  • 13
@fervi: A co w ogóle ma ten RSK wspólnego z BTC?
Przecież to oddzielny blokchain z oddzielnym tokenem, więc gdzie ta część wspólna?
Jakiś multisig podpisuje z firmą RootStoock na moje BTC a firma mi za to daje na swoim blockchain RSK?
Jakiś multisig podpisuje z firmą RootStoock na moje BTC a firma mi za to daje na swoim blockchain RSK?

@OPcodeRTI: Można tak powiedzieć, z tego co wiem.

RSK to Ethereum, ale z tokenem wymienialnym na Bitcoina i zabezpieczony częściowo mocą Bitcoina (Merge mining), natomiast wszystko ma się odbywać na kontraktach (jeśli już się nie odbywa). Fully compatibile, nawet portfele ETH mają już obsługę
@fervi: o szansie rootstock na cokolwiek najlepiej świadczy fakt, że przy aferze z tokenami inx nikt z maksymalistów się nie zastanawiał 'czemu nie tokeny na rootstock?' tylko 'czemu nie tokeny na liquid?'.
@megaloxantha: Spokojnie, jeszcze 3 miesiące temu "Lightning padnie, wszyscy uciekają". W sumie chyba tylko LNBIG uciekł, a sytuacja się wyrównuje.

Do wszystkiego trzeba czasu. Czy się uda? Nie wiem, ale jeśli BTC rzuci rękawicą w ETH na poważnie, to będzie groźnie dla shitcoinów gorszego sortu (czyli 99%)
@fervi: Serio piszesz o LN jako o sukcesie, jak ledwo dzisiaj @OPcodeRTI pisał o ogromnych problemach z wysłaniem czegokolwiek? xD
przecież to martwa technologia. Niektórzy będą coś tam grzebać długo z powodu tzw. sunk cost fallacy ale to tyle.

ale jeśli BTC rzuci rękawicą w ETH na poważnie

hehe a tak dzisiaj sobie spojrzałem na usdt
23 sierpnia 124051 transferów na ethereum
https://etherscan.io/token/0xdac17f958d2ee523a2206206994597c13d831ec7#tokenAnalytics
Na bitcoinie tego samego dnia 39188
https://omniexplorer.info/

1
Serio piszesz o LN jako o sukcesie, jak ledwo dzisiaj @OPcodeRTI pisał o ogromnych problemach z wysłaniem czegokolwiek? xD

@megaloxantha: Przecież on to wysyłał przez gówno platformę zapread, to ona jest problemem a nie LN. Nigdy nie miałem problemu z LN.

Jak zawsze scamerku, im bardziej coś atakujesz tym bardziej uważasz to za zagrożenie i się tego boisz co świadczy tylko o tym że to dobra technologia. Nigdy nie atakujesz nic
@fervi: Tak to nazwałem, żeby podkreślić że to nie wada samego LN a softu, przez jaki wysłano. Prawda taka że zapread jakościowo kuleje, choć faktycznie sporo poprawiono. Jeżeli chodzi o działanie LN za jego pomocą, to wiem że zawsze to działało powolnie, nieraz nie działało wcale itp.
Jeżeli ktoś pierwszy raz się zetknie z LN za pośrednictwem zapread, to może go zniechęcić. Tu wiemy że to fud, kłamstwa, ale jakaś zielonka
@cyberpunkbtc: Pewnie tak. Ale ciekawe skąd to się wzięło. Czy gościu coś źle skonfigurował czy jak, bo aktualizuje normalnie LND.

Największą rewolucja będzie wtedy gdy giełda będzie otwierać kanał do np. Lightning Bitcoin Wallet. Bo wtedy custodiale będą niepotrzebne (na 99%)
@fervi: Na to nie licz tak szybko. Z tego co wiem to obecnie próbu uruchomienia LN przez giełdy są właśnie za posrednictwem custodiali, które to mają dla nich ogarniać. CHoć tu w zasadzie to by wyszło na to samo, bo custodial jest po stronie giełdy a nie użytkownika. Więc użytkownik chce wypłącić z giełdy przez LN, to opłaca fee (otwqierający kanał płaci za jego zamknięcie w przyszłości) giełda otwiera z użytkownikiem...