Wpis z mikrobloga

Ojciec w wojsku był radiotelegrafistą i na urodziny zrobiłem mu prezent cofający w czasie: dekoder kodu Morse'a oparty na ATtiny85. Pomimo wielu lat, które upłynęły od służby, nie zapomniał jak się korzysta z klucza telegraficznego i dekoder poprawnie odczytał wystukane sygnały - błysk w oku bezcenny :)

Tutaj mój krótki test urządzenia:
https://www.youtube.com/watch?v=5qVzMdR0zOA

#arduino #elektronika #technologia #majsterkowanie #radiotechnika
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kecajek: @czuczer

Super będzie dopiero, jak rozbuduję kod o zadawanie losowych pytań Morsem i oczekiwanie na wystukanie poprawnej odpowiedzi (całych słów) :) ale na razie niech nacieszy się z obecnej wersji. Kod przesyłam bezpośrednio przez avrdude (bez bootloadera), więc zostaje jeszcze sporo miejsca w pamięci ATtiny85 na rozbudowę sketcha :)
  • Odpowiedz
@Deska_o0: już po ptakach - prezent jest u niego :) Gdybym się bawił w puszki lub lutowanie na płytce prototypowej, to wszystko zajęłoby za dużo czasu, a nie mam go niestety ;)
  • Odpowiedz
@jaromaz: bardziej chodziło mi o zamontowanie do tego chociażby puszki elektrycznej, minuta roboty a schowasz wszystkie połączenia, prowizorka wytrzymuje najdłużej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Luqiize: Arduino tu służy jedynie jako pośrednik do przesyłu kodu na ATtiny85 ;)
Koszt ATtiny85 na Aliexpress wynosi poniżej 1$ - do Arduino mu daleko ;)
  • Odpowiedz
@dvnx: piosenka radiotelegrafisty ma dużo więcej zwrotek, ale cytując forum krótkofalarskie:

"a trzeci najbardziej kumaty jak wybuchnie wojna to z titawą se poradzi. Wszystkie BTS-y padną jak zapałki, a On do domu pośle: "ti ta ti ti ta ta" = mamo jestem zdrowy...:-) Ludzie i ludziska uczcie się telegrafii bo nigdy nie wiadomo co się w życiu trafi".

Dużo lepsza wersja na perkusję:
https://www.youtube.com/watch?v=6XHwygN9CKM
  • Odpowiedz
@dvnx: @jaromaz: można się śmiać z drutociągów/c---------w/pająków jak w żargonie nazywa się żołnierzy służących w ogólnopojętej łączności, tak samo jak z oficerów, którzy skończyli taki kierunek na WSO, ale prawda jest taka, że tacy ludzie bez problemu znajdą, znajdują i znaleźli pracę w cywilu zgodnie z swoimi umiejętnościami. Niby zmech elita, ale jeśli nie masz pleców i kolegów, to kończysz jako cieć na parkingu.
  • Odpowiedz