Aktywne Wpisy

zenek-stefan1 +71
Na Wołyniu i Galicji Wsch. Ukraińcy porąbali siekierami 200tys Polaków.
Wykopki:
To już było dawno
A kogo to obchodzi
To przrez Piłsudskiego
Ruski odcina głowę Ukraińcowi.
Też Wykopki:
O Boże jak tak można!
Coż za bestialstwo!
Zbrodnia wojenna!
Wykopki, nawet mi was nie żal ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#ukraina
Wykopki:
To już było dawno
A kogo to obchodzi
To przrez Piłsudskiego
Ruski odcina głowę Ukraińcowi.
Też Wykopki:
O Boże jak tak można!
Coż za bestialstwo!
Zbrodnia wojenna!
Wykopki, nawet mi was nie żal ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#ukraina

Lucky_Freak +233
Szukam nowego lapka, a dla zasięgu robię #rozdajo książek widocznych na zdjęciu.
Więc tak, co do laptopa:
-budzet 5-6k zl
-do wypoka/filmow/yt, moze od swieta gierki typu cs/lol
-glownie zalezy mi na trwalosci, mam kompa od 20 lat i to będzie dopiero moj trzeci komputer w zyciu. Nie oczekuje, ze kolejny musi przetrwac znowu 10 lat, ale zakladam, ze te 6-8 powinien mi sluzyc, wiec fajnie by bylo, zeby za te 6-8
Więc tak, co do laptopa:
-budzet 5-6k zl
-do wypoka/filmow/yt, moze od swieta gierki typu cs/lol
-glownie zalezy mi na trwalosci, mam kompa od 20 lat i to będzie dopiero moj trzeci komputer w zyciu. Nie oczekuje, ze kolejny musi przetrwac znowu 10 lat, ale zakladam, ze te 6-8 powinien mi sluzyc, wiec fajnie by bylo, zeby za te 6-8

Używał ktoś EF Core w połączeniu z npgsqlem jako code-first? Mam problem z relacją wiele-wiele.
https://www.entityframeworktutorial.net/code-first/configure-many-to-many-relationship-in-code-first.aspx
W tym przykładzie gość po prostu dorzucił wzajemne kolekcje i framework sam wykminił aby sobie zrobić table łączące, nawet bez drutowania niczego w model builderze. No ale domyślam się że to w użyciu z MSSQL a nie PostgreSQL.
U mnie jak wrzuciłem tylko wzajemne kolekcje, to EF rzygał, że nie wie o co mi chodzi ("Unable to determine the relationship represented by navigation property"). Jak dokonfigurowałem modelBuilder w taki sposób: https://pastebin.com/fWng6uTp ,
to mi pododawał sztuczne id tylko zamiast stworzyć tabele łączące ( ͡° ʖ̯ ͡°) Problem w tym, że on w drugim przykładzie miał możliwość ustawienia relacji .HasMany(x).WithMany(y) a u mnie jest tylko .HasMany(x).WithOne(y) i prawdopodobnie dlatego się posypało, bo nie byłem w stanie tego odpowiednio zdefiniować.
@teddybear69: Widziałeś? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Obczaj to:
https://entityframework.net/many-to-many-relationship
Komentarz usunięty przez autora
Są dwie drogi
a) framework sam za ciebie to jebnie
b) sam musisz to jebnąć
przy b trik polega na tym, że jak już trochę sam zaczniesz mieszać, to już do końca musisz sam jebnąć to z ręki (relacje), przynajmniej mi się raz tak stało gdy ładowałem definicje relacji z innego assembly, bo gdy definiowałem w contexcie to jeszcze się nie rzucał
Jeżeli chcesz zrobić many2mant, to musisz #!$%@?ąć tabelę
Pytanie co przy paru tysiącach przykładowo.
wtf?
.Include(x => property1)
.ThenInclude(x => x.SomeProperty) - jest bug w intellisense visual studio, że nie podpowiada tej lambdy, ale ona działa.
Paginacja.
To mi się wydaje podejrzane, bo
@ZaoSan: Tak, wszystko da się w paginację wsadzić xD No tego akurat się nie da, bo zapytanie z definicji ma zwracać wszystko i dlatego się zastanawiam ile wydajności się straci.
Nie wiem, zrób bencha. A musisz śledzić te obiekty? Jeżeli nie, to as no tracking.
A co z tym Includem?
var permissions = from u in Users
join ur in UserRoles on u.Id equals ur.UserId
join r in Roles on ur.RoleId equals r.Id
join rp in RolePermissions on r.Id equals rp.RoleId
join p in Permissions on rp.PermissionId equals p.Id
where u.Id == 1
select p;
Działa i traci tyle ile pisałem. Tylko zastanawia mnie czy strata jest jednorazowa bo wynika z jednorazowego zlepienia SQLa z
obstawiam, że pierwsze 60ms różnicy wynika z zamiany linq na sql, a (400-x)ms z pierwszego strzału do db.
no nie wiem, przecież w międzyczasie dane w bazie mogłyby się zmienić, więc lipa by wyszła.