Wpis z mikrobloga

Mirki, o co chodzi z tymi bardzo tanimi Arduino na allegro? https://allegro.pl/oferta/arduino-nano-v3-0-6762698426 kosztują po 12-20zł podczas gdy oryginalne Arduino nano kosztuje 20 eur czyli w przeliczeniu powinno wyjść ze 100 zł. Rozumiem, że to są chińskie klony. Czy są one niezawodne? Czy nie spalą mi się po dłuższym czasie intensywnego użytkowania 24/7? Czy lepiej zapłacić 9 razy tyle za oryginał?
#elektronika #arduino #iot
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kk87ko0: Nawet w linka nie klikałem, myślisz, że ameby prawie dorównujące moderacji wykopu coś z tym zrobią? Oni ściągają tylko aukcje jeśli jest podróbka któregoś z ich partnerów, albo ten sam towar jest w ich sklepie.
  • Odpowiedz
@ly000: CH340 czyli klon. Arduino jest Open Hardware - każdy może sobie produkować takie płytki. Ja mam sporo takich klonów, nawet w firmie produkcyjnie i nie ma problemów.
  • Odpowiedz
@kk87ko0: nie bo arduino nie jest hmm, nie jest jakby produktem takim całkowitym tzn mózgiem arduino i wszelkich jego klonów jest mikrokontroler, zazwyczaj atmega i to ona wszystko ogarnia. w okół niego są jakieś rezystory, kondensatory itp ale sam program jest wykonywany przez atmegę. arduino to tylko to jak to jest złożone. kazdy może sobie kupić taką atmegę i ją zaprogramować nawet bez tych wszystkich podzespołów dookoła. no a do
  • Odpowiedz
@daczka92: Nie, nazwa Arduino to nazwa firmy, pisząc że jest to arduino wskazuje to na konkretny produkt. Jeżeli ktoś pisze Arduino, a wysyła płytki nie sygnowane Arduino jest to oszustwo.
@atehxx: każdy może to produkować, ale nie każdy może nazwać to Arduino
  • Odpowiedz
@ly000: btw śmiało można kupować, ale jak to się gdzieś zapali to wątpie żeby ubezpieczyciel coś wypłacił, nawet jak to będzie arduino. najlepiej kupować coś co jest jakoś nazwane. ja polecę robotdyn z aliexpress, albo coś co jest postawione na esp np wemos
  • Odpowiedz
@ly000: tanimi, przecież takie masz z Ali za 2-3 dolary. Oczywiście, że to legalne - na tym polega arduino, że każdy producent może zrobić własne. Aczkolwiek polecam brać wersje z micro usb by nie szukać, nie kupować kolejnych kabli

@kk87ko0: @wypokowy_expert: @daczka92: przecież to jeden pies, oczywiście że można pisać o tym arduino
  • Odpowiedz
oczywiście że można pisać o tym arduino

@radekrad: A czy o jakichkolwiek butach możesz pisać że to Nike? Przecież to jeden pies, but to but. Czy o jakichkolwiek perfumach możesz pisać, że to Chanel? Przecież to jeden pies, pachnie tak samo, pachnie....
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: @atehxx: @daczka92: @kk87ko0: @radekrad:
Dzięki. Z tego co widzę to nawet trochę bardziej renomowane sklepy sprzedają tego typu klony w podobnej cenie, więc chyba nie mam się czego obawiać. Generalnie to Arduino jest mi potrzebne do sterowania 5 sygnałami PWM jednocześnie przez ok. 8h dziennie. To będzie projekt za który mam dostać wynagrodzenie, więc podchodzę do tego ostrożnie.
  • Odpowiedz