Udało mi się zdobyć świetne sadzonki Carolinki i myślę o zrobieniu prowizorycNego Grow boxa na strychu. Może ktoś z was ogarnia swoje perełki w boxach i odpowie mi na pytanie czy na 4 krzaki starcza mi powiedzmy 3 lampy led lub halogen led o mocy 6000k (Te co na pali2.... Proponują?). Jakie rozmiary osiąga taki krzak powiedzmy po 3 latach i jakie może dawać plony(nie chodzi o konkretne liczby) :) będę mega wdzięczny za odp. Pozdro
Nie koniecznie to będzie box ale w miarę ciepłe pomieszczenie. Z tego co wyczytałem to jeżeli teraz powiedzmy do końca września(może dalej) będzie dobre słoneczko to ja (decydując się na oświetlenie) powinienem zastosować więcej fal czerwonych ? Dobrze rozumiem?
@Niewiemja: w tych ledach jest więcej czerwonych czyli odpowiedzialnych za kwitnienie. Gdyby były by we wczesnej fazie wzrostu zależeć powinno mi bardziej na niebieskich? Mówię to w uproszczony sposób ale czy ten schemat jest prawdą?
@piotrek-kazmierczak: #chilizgobim Gdzieś na wiosne pokazywał jak wygląda papryka po zimowaniu. Lampa imo słabizna, światła mało i zła barwa. Barwa 6000k jest na wzrost wegetatywny czyli roślina będzie pompować wszystko w mase zieloną i jak najbardziej sie rozrastać co Ci zajemie dużo miejsca, szukaj barwy 2700k, ta odpowiada za kwitnienie, będziesz miał bardziej krępe krzaki z większą ilością owoców. Kwitnieniem steruj za pomocą fotoperiodu
@piotrek-kazmierczak: We wczesnej fazie wzrostu włączasz fotoperiod 16/8, wtedy rosną wegetatywnie. Jak chcesz żeby zaczęły kwitnąć przełączasz na 12/12 - to ilość godzin światła na dzień
@Niewiemja: to nie będzie box tylko strych bo to moja 1 przygoda z papryczkami a mam jeszcze sporo na ogródku. Ale te 4 Carolinki chce mieć na zimę w domu poprostu pod lampami. Google owszem pomocne ale dla takiego laika jak ja była potrzebna swego rodzaju porada:) i tak wiedza która dzisiaj przyswoilem jest dość spora heh, oczywiście zanim zamówię lampy to się jeszcze sporo doedukuje. Dzięki za poświęcony czas.
@piotrek-kazmierczak: Jak nie będziesz miał tego ograniczonego ściankami to światło będzie Ci sie niepotrzebnie rozlewać po strychu zamiast świecić w rośliny. Zmarnujesz dużo światła po prostu. Masz tu fote jak powinno to mniej więcej wyglądać. To box robiony na #!$%@?
@Niewiemja: no spoko konstrukcja do zrobienia ale nak każdym krzakiem wystarczy chyba jedna lampa z linku który Ci dalem? Luknalem kilka growlogow i wszystko spoko ale dalej nie wiem najwazniejszego( już mnie nie krytykuj proszę) :) czy kilkuletnia dobrze zadbana i,, pokierowana falami " roślina jest mi w stanie dać taki plon który wynagrodzi mi pieprzenie się z lampami growbox ami itp. Nie mogę znaleźć w necie fotki ani danych
@Niewiemja: http://chilihead.pl/viewtopic.php?f=33&t=4859 Fajny sprzęt do nagrzewania tunelu bądź szklarni za free. Problemem jest jeszcze oświetlenie. Na 3x4 szklarnie to już jakieś panele by trzeba co nie? A to nie tania sprawa. Pytanie jest takie czy na takową papryczke jest popyt? Na owoce,nasiona,Sadzonki? Ceny niby dobre ale da się tego generować jaki kolwiek zysk np ogłaszając się itp . Żeby koszty inwestycji zwróciły się przynajmniej w małym stopniu? Jest na forum,,
@piotrek-kazmierczak: Nie sądze żeby taki wymiennik ciepła dał rade, u mnie kopa kompostu rozgrzewająca sie do 70 stopni nie dała rady ogrzać tunelu na wiosne. O zarabianiu to będe myślał jak będe miał troche więcej doświadczenia tak że nawet nie sprawdzałem, wiem że są skupy po prostu i oferty na allegro/olx :D Po co Ci oświetlenie do szklarni? Słońce wystarczy ( ͡°͜ʖ͡°) Tanio sie
@Niewiemja: pomyślałem że w zimie potrzebuja coś więcej światła. Kopa kompostu robi wrażenie. Ale nie znam tej jednostki pomiarowej :) szklarnia szczelniejsza może. cyrkulacja tego powietrza może szybsza przez te Pcv? Jakby kilka Solidnych takich piecykow zrobić? Nie przejdzie?
Udało mi się zdobyć świetne sadzonki Carolinki i myślę o zrobieniu prowizorycNego Grow boxa na strychu. Może ktoś z was ogarnia swoje perełki w boxach i odpowie mi na pytanie czy na 4 krzaki starcza mi powiedzmy 3 lampy led lub halogen led o mocy 6000k (Te co na pali2.... Proponują?). Jakie rozmiary osiąga taki krzak powiedzmy po 3 latach i jakie może dawać plony(nie chodzi o konkretne liczby) :) będę mega wdzięczny za odp. Pozdro
@piotrek-kazmierczak: To jest barwa cieplna. Światło jest podane w lm
Prawda. Ale to nie jest istotne aż tak bardzo, przy uprawie w boxie dużo czerwonego i troche niebieskiego jest git
@piotrek-kazmierczak: Jak nie będziesz miał tego ograniczonego ściankami to światło będzie Ci sie niepotrzebnie rozlewać po strychu zamiast świecić w rośliny. Zmarnujesz dużo światła po prostu. Masz tu fote jak powinno to mniej więcej wyglądać. To box robiony na #!$%@?
Fajny sprzęt do nagrzewania tunelu bądź szklarni za free. Problemem jest jeszcze oświetlenie. Na 3x4 szklarnie to już jakieś panele by trzeba co nie? A to nie tania sprawa. Pytanie jest takie czy na takową papryczke jest popyt? Na owoce,nasiona,Sadzonki? Ceny niby dobre ale da się tego generować jaki kolwiek zysk np ogłaszając się itp . Żeby koszty inwestycji zwróciły się przynajmniej w małym stopniu? Jest na forum,,