Wpis z mikrobloga

Niby wiem że tu są sami """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""EKONOMIŚCI"""""""""""""""""""""""""""""""""""""

ale nie wydaje się wam że pis tym całym 500+ odebrał nam szanse na wzrost minimalnej o 800-900zł w 4 lata? bo wiecie, w normalnym kraju takie podwyżki w miarę rozwoju to norma, a z tego co czytam mamy potężny rozwój a wzrosty płac nie istnieją

między 15-19 płace wzrosły o dosłownie 800-1500zł w wielu sektorach, tylko nie minimalna, a ceny wszystkiego i koszta życia poszły w ch0j w górę

#ekonomia #bekazpisu #gospodarka
#neuropa #4konserwy
  • 50
@jacieniemog28: Wzrost minimalnej również przyczynia się do inflacji. Szczerze, to wzrost minimalnej powinien wypłynąć przez związki we współpracy z dużymi koncernami w celu eliminowania nieuczciwej konkurencji.

Czy 500+ zabrało nam szansę na wzrost minimalnej? Ciężko określić.
Wzrost minimalnej również przyczynia się do inflacji.

@Krzysu: bez przesady, porównaj sobie wzrost cen z lat 2000-15, mam nawet rachunki oraz kojarzę ile płaciłem i za co, dziś jest tanio [tak samo] bo rynek jest uczciwy i powinno być tanio, no ale pis nie rozumie jak się robi podatki
@jacieniemog28: Samo 500+ nie. Cały socjał, a właściwie kiełbasę wyborczą dla p0laków, wliczając obniżony wiek emerytalny, na dłuższą metę wyhamuje gospodarkę, wzrost płac, a przyśpieszy wzrost cen.

Jak gardzę pisem, tak oni się przecież sami nie wybierają, więc w sumie jestem skłonny poświęcić część swojego dobrobytu, by po kolejnych 4 latach takiego rządzenia, największe dzbany, które teraz PiS wychwalają, jadły chleb z margaryną do pieczenia i odwalały kitę w kolejkach do
polak zarabiający do 3500zł DZISIAJ powinni mieć ulgi podatkowe, to jest absolutne minimum

wiedzieliście że pis swoimi podatkami i rządzeniem zgromadził kasę dzięki której 500+ mogłoby być stabilnym socjalem [jedynym a mamy ich kilka i się dublują] i polacy mogliby mieć tańsze koszta pracy?
@jacieniemog28: Teraz nie mam pojęcia do czego pijesz. W latach 2000-2008 większość polaków była biedna. Sam pamiętam jak chodziłem z mamą po skokach brać debet żeby kupić cokolwiek na obiad. Ojciec nie pracował tylko ledwo co dorabiał na czarno, od momentu w którym syndyk zamknął FSC.

I ty chcesz powiedzieć ludziom, że pis robi źle, bo rozdaje? Przecież oni tego nie wiedzą. Biedniejsze warstwy społeczne nie miały jak się wyedukować przy
@Krzysu: tylko że ceny nie wybierają gospodarki, nawet w afryce masz te same ceny co u nas, a jednak dobrze wiemy że wszystko było stabilne w miarę rozwoju i powinniśmy się bogacić, a staliśmy i stoimy w miejscu

więc nie porównuj tamtych czasów

zresztą u mnie w domu było ponad 1000zł zawsze dziś jest ponad 4000 [!] + rodzina także bez jaj, wtedy nawet głupia kasjerka zarabiała stabilną kasę, a miejsc
i nie wiem skąd wziąłeś te koszta, wtedy 250-300zł to było max na normalne miesięczne utrzymanie nie licząc pomniejszych kosztów, jak u ciebie pracowała matka z ojcem to ciekawe co to musiało być
@Raf_Alinski: ale co mnie średnia obchodzi!? średia to wyznacznik pracy jako lekarz czy kur...a nie wiem, jakiś budowlaniec, minimalna ma ci zapewnić byt na sensownym poziomie w stosunku do kosztów, wszędzie tak jest, im wyższa minimalna tym zrównują się klasy w miarę rozwoju, bo więcej kupisz
@jacieniemog28: Płace w Polsce są niskie przez dużo mniejszą produktywność i beznadziejną kulturę pracy. Nawet dzisiaj na głównej było znalezisko porównujące nieproporcjonalną konsumpcję energii i produktywność w Polsce. Mamy zacofane środki produkcji, co za tym idzie większość przedsiębiorców nie oszczędza kasy na obniżaniu kosztów produkcji przez bardziej wydajną maszynerię, a przez oszczędzanie na pracowniku. Faktem jest też to, że mamy duże obciążenia podatkowe, a polityka socjalna, a raczej źródło jej finansowania
@jacieniemog28

ale co mnie średnia obchodzi!?

Wolniejszy wzrost średniej płacy od płacy minimalnej pokazuje, że zarobki większości pracowników rosły wolniej od płacy minimalnej. Stąd pogląd że "między 15-19 płace wzrosły o dosłownie 800-1500zł w wielu sektorach, tylko nie minimalna" jest sprzeczny z doświadczeniem większości pracowników w Polsce w tym czasie.

minimalna ma ci zapewnić byt na sensownym poziomie w stosunku do kosztów

Nie istnieje "sensowny poziom w stosunku do kosztów", ale istnieje
Raf_Alinski - @jacieniemog28

ale co mnie średnia obchodzi!? 

Wolniejszy wzrost ...

źródło: comment_T4RpvXPjnpyiTc8wFQeMbKBLAvoXO5FD.jpg

Pobierz