Wpis z mikrobloga

Dlaczego mając 4GB ramu muszę przynajmniej raz dziennie restartować przeglądarkę bez względu na ilość kart, gdzie jeszcze 3 lata temu przed podwojeniem RAMu nie miałem takiego problemu? Do #!$%@? czy znowu trzeba dołożyć drugie tyle pamięci kiedy tak na prawdę do niczego jej nie potrzebuję? Do tego część pamięci zajęta przez jakieś bufory które za #!$%@? nie chcą się zwolnić.

Przez to ciągłe zawieszanie się systemu przez brak pamięci i konieczność twardego restartu postawiłem z pół roku temu SWAP na dysku SDD i ten mi dwa tygodnie temu padł. Ale nie wiem czy to było przyczyną. Po podłączeniu wykrywa go, w SMART wszystko ok ale przy próbie zamontowania partycji albo odczytu fdiskiem zawiesza się i koniec.

#komputery #linux #gorzkiezale
marek22 - Dlaczego mając 4GB ramu muszę przynajmniej raz dziennie restartować przeglą...

źródło: comment_KND3lknmzEGeFxNxMFtiywe73pRlMykz.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
@fervi: próba zrobienia czegokolwiek z dyskiem kończy się zawieszeniem i znikają partycje z /dev. Jedynie oprogramowanie producenta dało radę odczytać SMART ale nic poza tym
  • Odpowiedz
@100x: @Just_Doesnt_Know: też już nie chcę inwestować w tego laptopa. Tym bardziej, że obsłuży max 8GB a koszt używanej pamięci 2x4GB przekroczy jego wartość ( ͡° ͜ʖ ͡°) to co mam spokojnie by wystarczyło do internetu tylko dlaczego wszystko zjada tyle pamięci. @fervi: kiedyś odpalałem JOSMa i przeglądarkę w tle do poszukiwania informacji, czasem jakiś PDF z przetargami a teraz mogę sobie pomarzyć.
  • Odpowiedz
@marek22: Dzisiaj masz potężną ilość Javascriptu, Sandboksów itd. Oczywiście co mogę polecić:
- Dodatek The Great Suspender / podobny
- Sam myślę o przejściu na Antix (XD), 200MB ramu na start zżera
- Iść w wydajność (XFS jako system plików, albo Antix albo coś na i3wm / sway itd)

Sam mam Chromium (zauważalnie lepszy od Firefoksa - sorry)
  • Odpowiedz
@marek22: Skoro wszędzie wpychają na siłę fejbuki, twittery, masa javasciptów w tle, wyskakujące filmiki i gify z reklamami to nic dziwnego że później najprostsza strona www zajmuje 200mb w ramie xd To przez to padł ci ssd, nie warto na tym oszczędzać bo teraz zapłacisz 2x więcej za dysk + ram. Sam musiałem zmienić kompa z tego samego powodu. Procek spokojnie dawał radę, ale płyta nie obsługiwała więcej niż 4gb ramu
  • Odpowiedz
@marek22: wpierdziel ją w ulimita, np. taki skrypcik

#!/usr/bin/bash
ulimit -m 1572864 && /jakaś/tam/przeglądarka $*

i daj go gdzieś w PATH tak, żeby zasłaniał normalną lokalizację
  • Odpowiedz
@wykopowynoob: ja miałem zablokowane reklamy uBlockiem, dodatkowo NoScriptem na większości stron javascript wyłączony i pozostałe reklamy, wszytkie widgety, portale społecznościowe czy te skrypty śledzące
  • Odpowiedz
@wykopowynoob: za cenę pamięci 2x4GB SO-DIMM DDR2 mam dwa dyski SSD Sandiska 120GB więc nie ma tragedii tamten przepracował ponad 3 lata a nowego już mam prawie nieużywanego tylko na razie nie mam ochoty stawiać systemu bez przygotowania się żeby więcej do tego nie wracać ¯\_(ツ)_/¯ No z tym Chromem to już katastrofa, pamiętam w szkole jak go mieliśmy ile zżerał pamięci ale tam były nowe kompy z dofinansowania i 16GB
  • Odpowiedz
Aktualnie mam 16gb a i tak sam chrome potrafi zająć z 14giga kiedy np serfuje po allegro i yt xD

@wykopowynoob: Ja #!$%@?ę. Właśnie robię załozenia do nowego pokolenia sprzętów w domu (stacjo+2x laptop) i myslałem raczej o 16 GB na piecu i po 8 gb w laptopach xD
  • Odpowiedz