Aktywne Wpisy
szzzzzz +370
Mięso z kurczaka surowe: bleh
Mięso z kurczaka ugotowane z rosołu: bleh
Jakiekolwiek mięso: bleh
Tuńczyk czy inna ryba: bleh
Jajko specjalnie ugotowane i rozdrobnione: bleh
Jakieś #!$%@? zaschnięte resztki jajecznicy i okruszki chleba z rana: ABSOLUTNY PRZYSMAK, POKARM BOGÓW, CO ZA AMBROZJA, CAŁY TALERZ WYLIŻĘ, NAJLEPSZY POSIŁEK MOJEGO ŻYCIA
#koty #alboialba #zwierzaczki #bekazkota #beka
Mięso z kurczaka ugotowane z rosołu: bleh
Jakiekolwiek mięso: bleh
Tuńczyk czy inna ryba: bleh
Jajko specjalnie ugotowane i rozdrobnione: bleh
Jakieś #!$%@? zaschnięte resztki jajecznicy i okruszki chleba z rana: ABSOLUTNY PRZYSMAK, POKARM BOGÓW, CO ZA AMBROZJA, CAŁY TALERZ WYLIŻĘ, NAJLEPSZY POSIŁEK MOJEGO ŻYCIA
#koty #alboialba #zwierzaczki #bekazkota #beka
Duniksond +196
Juleczki, przypominam Wam niewygodną prawdę - dzisiejsza "moda" na szerokie ubrania wynika tylko i wyłącznie z tego że nie chce Wam się dbać o siebie, jesteście spasione i same sobie wmawiacie "body positive".
#modadamska #plodnajulka #logikarozowychpaskow #rozowepaski #ubrania #feminizm #julka #licbaza #studbaza
#modadamska #plodnajulka #logikarozowychpaskow #rozowepaski #ubrania #feminizm #julka #licbaza #studbaza
Oprócz podłogi, do zrobienia są ściany. Zdecydowaliśmy się na płyty karton gips - zanim mnie doszczętnie zjedziecie, pozwólcie wytłumaczyć - w domu mieszkają osoby w podeszłym wieku, które do całej sytuacji są dość negatywnie nastawiony, dlatego po prostu wybraliśmy opcję szybszą - nie ma czasu tego tynkować, a potem czekać, aż wszystko wyschnie.
I teraz:
- czy powinienem zrywać stary tynk i farby? Ściany są krzywe, malowanie wielokrotnie, w niektórych miejscach popękane
- jak zabezpieczyć się przed wilgocią i grzybami? Czy POD płyty powinienem położyć jakieś specjalne folie? Jak zadbać o wentylację? Pod pomieszczeniem jest piwnica, nad poddasze (niemieszkalne). Czy powinienem zrobić jakieś otwory wentylacyjne? Jeśli tak, to gdzie? Na poddasze? A może wbić się w nieużywany komin?
- czy te płyty powinny być klejone, czy może mocowane na stelażach?
#remontujzwykopem #remont #budownictwo
Wtedy kleisz płyty metodą punktowo-obwodową, czyli kilka placków po środku płyty przyklejasz i ładujesz klej w ranty
@matteo_moravietzky: jeśli podłoże nie jest chłonne, to tak
@matteo_moravietzky: zależy tylko i wyłącznie od ciebie i od tego ile chcesz stracić na metrażu #pdk ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak to sprawdzić?
A tak na poważnie? ;) Kompletnie się na tym nie znam niestety :(
@Norskee
czyli w takiej sytuacji, stary tynk by pozostał?
A co z tą wilgocią?
@matteo_moravietzky: no (w zależności jakiej grubości zrobisz placki, wiadomo) na kleju powinno wyjść ciebie cieniej niż ze stelażem
@matteo_moravietzky: hm, poskrob, popukaj i zobacz czy coś odleci, jak masz farbe olejną na ścianie, to od razu ci powiem, że będziesz musiał albo zrywać (mozolna bardzo praca), albo specjalnym gruntem grubo-ziarnistym przejechać
Ja rozumiem, po prostu chciałem wiedzieć, co lepsze - klejenie, czy mocowanie na stelaż. Straty na metrażu są nieistotne, pomieszczenie i tak jest zbyt duże.
Wystarczy zeskrobać farbę, czy muszę też stary tynk? Jak wyrównać nierówności?
@matteo_moravietzky: co do wilgoci to najlepiej jakby był jakiś przepływ powietrza, tylko tyle ci mogę powiedzieć nie wiedząc jak to wygląda
@matteo_moravietzky: to już nie ma najmniejszego znaczenia, jak mówię, zależy tylko jak bardzo chcesz stracić na metrażu i ewentualnie czy chciałbyś jeszcze kłaść jakąś izolacje
Kup wagę i najpierw sprawdź jak krzywe masz ściany.
Jak bardzo czyli powyżej 1 cm na metr i robil to sam to proponowałbym zrobić na stelażu.
Kupujesz profile kapeluszowe i przykrecasz do sciany.
Profile odsuwasz w miejscach gdzie jest krzywo tak żeby płyta była już przykręcona prosto.
Musisz tylko pamiętać o mijankach.
Tylko nie wiem czy to będzie tak dużo szybciej.
Bo przynajmniej raz będziesz musiał szlifować a to straszny
To wciąż szybciej niż oczekiwanie na schnący tynk.
Gk jest szybsze ale więcej syfu do kwadratu
Tynkowanie jest wolniej ale mniej syfu
Starego grzyba przemyj dla pewności np. domestosem albo innym środkiem do kibla z chlorem, ale porządnie przewietrzcie
Najszybciej będzie płyty na kleju, jak się ma wprawę, to w kilka godzin da się obrócić cały pokój
Byłem dwa lata w USA.
Tam się robi tak patrząc od zewnątrz
Cegła
Stelaż z wata szklan
Folia
Płyta
łączonie płyt siatka i gipsem
Masa szpachlowa
Szlifowanie
Malowanie podkładem
Halogen w nocy pod kątem w celu sprawdzenia jakości powierzchni
Malowanie końcowe
Pamiętaj żeby płyty łączyć tak żeby nie powstawały krzyże. Czyli w jednym miejscu nie spotykały się cztery plyty