Wpis z mikrobloga

W przyszłym miesiącu planuję zrobić remont pokoju w starym budownictwie (dom jednorodzinny).
Oprócz podłogi, do zrobienia są ściany. Zdecydowaliśmy się na płyty karton gips - zanim mnie doszczętnie zjedziecie, pozwólcie wytłumaczyć - w domu mieszkają osoby w podeszłym wieku, które do całej sytuacji są dość negatywnie nastawiony, dlatego po prostu wybraliśmy opcję szybszą - nie ma czasu tego tynkować, a potem czekać, aż wszystko wyschnie.
I teraz:
- czy powinienem zrywać stary tynk i farby? Ściany są krzywe, malowanie wielokrotnie, w niektórych miejscach popękane
- jak zabezpieczyć się przed wilgocią i grzybami? Czy POD płyty powinienem położyć jakieś specjalne folie? Jak zadbać o wentylację? Pod pomieszczeniem jest piwnica, nad poddasze (niemieszkalne). Czy powinienem zrobić jakieś otwory wentylacyjne? Jeśli tak, to gdzie? Na poddasze? A może wbić się w nieużywany komin?
- czy te płyty powinny być klejone, czy może mocowane na stelażach?

#remontujzwykopem #remont #budownictwo
  • 22
A tak na poważnie? ;) Kompletnie się na tym nie znam niestety :(

@matteo_moravietzky: no (w zależności jakiej grubości zrobisz placki, wiadomo) na kleju powinno wyjść ciebie cieniej niż ze stelażem

Jak to sprawdzić?

@matteo_moravietzky: hm, poskrob, popukaj i zobacz czy coś odleci, jak masz farbe olejną na ścianie, to od razu ci powiem, że będziesz musiał albo zrywać (mozolna bardzo praca), albo specjalnym gruntem grubo-ziarnistym przejechać
@jempierozki:

no (w zależności jakiej grubości zrobisz placki, wiadomo) na kleju powinno wyjść ciebie cieniej niż ze stelażem

Ja rozumiem, po prostu chciałem wiedzieć, co lepsze - klejenie, czy mocowanie na stelaż. Straty na metrażu są nieistotne, pomieszczenie i tak jest zbyt duże.

Wystarczy zeskrobać farbę, czy muszę też stary tynk? Jak wyrównać nierówności?
A co z tą wilgocią?

@matteo_moravietzky: co do wilgoci to najlepiej jakby był jakiś przepływ powietrza, tylko tyle ci mogę powiedzieć nie wiedząc jak to wygląda

Ja rozumiem, po prostu chciałem wiedzieć, co lepsze - klejenie, czy mocowanie na stelaż. Straty na metrażu są nieistotne,

@matteo_moravietzky: to już nie ma najmniejszego znaczenia, jak mówię, zależy tylko jak bardzo chcesz stracić na metrażu i ewentualnie czy chciałbyś jeszcze kłaść jakąś izolacje
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@matteo_moravietzky:
Kup wagę i najpierw sprawdź jak krzywe masz ściany.
Jak bardzo czyli powyżej 1 cm na metr i robil to sam to proponowałbym zrobić na stelażu.
Kupujesz profile kapeluszowe i przykrecasz do sciany.
Profile odsuwasz w miejscach gdzie jest krzywo tak żeby płyta była już przykręcona prosto.
Musisz tylko pamiętać o mijankach.

Tylko nie wiem czy to będzie tak dużo szybciej.
Bo przynajmniej raz będziesz musiał szlifować a to straszny
@matteo_moravietzky: no bo ogólnie zakłądając to jeśli teraz nie było płyt i był grzyb, to wentylacja w płytach i tak niczego by nie zmieniła, bo i bez tego było źle.
Starego grzyba przemyj dla pewności np. domestosem albo innym środkiem do kibla z chlorem, ale porządnie przewietrzcie

Najszybciej będzie płyty na kleju, jak się ma wprawę, to w kilka godzin da się obrócić cały pokój
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@matteo_moravietzky: no to ok.
Byłem dwa lata w USA.
Tam się robi tak patrząc od zewnątrz
Cegła
Stelaż z wata szklan
Folia
Płyta
łączonie płyt siatka i gipsem
Masa szpachlowa
Szlifowanie
Malowanie podkładem
Halogen w nocy pod kątem w celu sprawdzenia jakości powierzchni
Malowanie końcowe

Pamiętaj żeby płyty łączyć tak żeby nie powstawały krzyże. Czyli w jednym miejscu nie spotykały się cztery plyty