Wpis z mikrobloga

Elo mirasy () Z bratem mamy ochotę zacząć warzyć własne piwo i mam maputkie pytanka. Na pierwsze warzenie wystarczy kupić zestaw do warzenia i brewkit? Czy coś jeszcze jest potrzebne? Który zestaw byście polecali? Ten z browamatoru, czy szukać czegoś tańszego? No i ile Was wychodzi w sumie za piwo ze słodów (nie gotowce)?
#piwowarstwo #piwo #browar #browarhipster #kiciochpyta
  • 5
@guru8: Chyba w tym zestawie z browamatora nie ma termometru, a musi być obowiązkowo. Pewnie najtaniej wyjdzie kupić osobno elementy na allegro. Mi chyba wychodzi koło 2 zł za butelkę, ale tutaj bardzo dużo zależy od zasypu, chmielenia, dodatków, drożdży i taż nigdy nie zależało mi na jakieś szczególnej optymalizacji kosztów. Jedyne co na pewno warto, to zbierać drożdże po fermentacji, bo szkoda np. kupić płynne za 20 zł i zużyć
@guru8: Ja na początek kupiłem zestaw startowy z TB ~260 zł. Tam w zasadzie jest wszystko co niezbędne. Nie polecam kupować tańszych zestawów z 1 fermentorem. Do tego garnek min 30L - bez tego ani rusz.

Jeżeli chodzi o koszt za butelkę to tu cena zależy od tego jakie piwo robisz. Jaki styl, jakie blg, ile chmielu na goryczkę, ile na cichą, jakie drożdże, jaką masz efektywność... nie ma zasady. Weizena
@olcayn: @szerokikarq: No właśnie tak się zastanawiam, czy jest sens brać z dwoma fermentorami. Tylko, że wynalazłem zestaw z TB i różnica między najtańszym a zwykłym zestawem to jest 60 złotych, gdzie sama kapslownica greta kosztuje ponad 4 dyszki xD A piwko to będzie robione u brata to ma chłodniejsze miejsca w domu ;) Jest coś na co jeszcze zwrócić uwagę przy pierwszym podejściu z brewkitem?
@guru8: Kwestia czy to was wciągnie bo może być tak że jeden raz i uznacie że nie warto albo złapiecie bakcyla.
Ja zaczynając drogę i chcąc się wciągnąć, bo wiedzy jest tak duże że bez w miarę systematycznej dokładki wiedzy się zagubicie.

Ja kupiłbym dwa brewkity pszeniczne (bo pszenice można pic zaraz po nagazowaniu) i do tego różne chmiele aby ocenić jak to się zmienia. (np klasycznie hefeweizena i coś po
@guru8: Ja właśnie jestem po swojej pierwszej warce z brewkitu. Dostałem zestaw startowy z Biowin'a za około 200zł, do tego dokupiłem sobie drugi fermentor+wężyk silikonowy. Raczej dokup sobie drożdże osobno niż te co są w zestawie z brewkitem bo są raczej kiepskie (kilka razy już tutaj czytałem, żeby kupić własne drożdże). Mam małe doświadczenie jeszcze, ale jak masz jakieś pytanie to pytaj, może akurat będę mógł pomóc :)