siemanko Mirasy, ostatnio wszedlem w temat kisniecia, a w kuchni kiszenia. na jutube trafilem na kanal pana ponizej gdzie mowi o lakto fermentacji. w polskim necie nie udalo mi sie znalezc szczegolowych informacji na ten temat (co prawda googlowalem cale 5 minut), a jestem zainteresowany zrobieniem np ketchupu. czy ktos posiada jakies informacje na ten temat (artykuly, filmiki, poradniki) albo jest w stanie podzielic sie swoja wiedza?
@Mirkosoft: po kolejnych 10 minutach googlowania doszedlem do tego ze za laktofermentacje odpowiadaja bakterie lactobacillus. szybkie allegrowanko doprowadzilo mnie do czegos takiego np.
@jeremy_bolm: ok. Fermentacja mlekowa występuje w każdej kiszonce. Ogórki kiszone, kiszona kapusta, zakwas na barsz - to wszystko są fermentacje przeprowadzone przez bakterie kwasu mlekowego (których jest mnóstwo różnych). Takie bakterie są wszędzie, w powietrzu, w wodzie, na skórkach warzyw czy owoców. Żeby po prostu coś ukisić nie potrzebujesz żadnych wyselekcjonowanych szczepów bakterii. Potrzebujesz tylko jakiegoś warzywa/owocu i anaerobowego (beztlenowego) środowiska - czyli musi takie warzywo być zanurzone np. w wodzie).
@jeremy_bolm o panie, zmieniłeś mi życie tym filmikiem! Jutro nastawiam ( ͡º͜ʖ͡º) sporo jest książkę, przejdź się do empiku - kiszonki i fermentacje barona, jest też grupa na fb :)
Cały wykop #!$%@?... Wyborcy Tuska z wykopu, uśmiechnięci, tolerancyjni fajnopolacy, ryją bekę z zamachu na premiera obcego kraju bo jest prawicowcem xD
xoxo
#gotujzwykopem #kiszenie #gotowanie #sloiki #fermentacja #fermentujzwykopem
https://allegro.pl/oferta/vivo-zakwaski-acidolakt-lactobacillus-acidophilus-8219877535
pisza tutaj glownie o jogurcie, ale ja jogurtu nie za bardzo potrzebuje, chcialbym np zrobic keczup powyzej.
Czy to co wkleilem sie nadaje do celow innych niz jogurt? moze potrzebuje czegos innego zeby zaczac ten proces?
znalazlem czysta laktoze, niby do piwa:
https://allegro.pl/oferta/laktoza-1kg-krakow-nh-6683598356
moze to?
potrzebuje de
Wiem, robilem pare razy, teraz szukam czegos bardziej wykreconego :)