Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
Nastawiłem wczoraj trójniaka z 1l miodu gryczanego i 0.5l miodu leśnego, fermentacja powoli ruszyła i co jakiś czas bulgota, ale jestem zaniepokojony tą żółtą pianą. Miód niesycony na drożdżach winiarskich fermivin od browinu, wszystko było dezynfekowane piro. Czy to jakaś choroba miodu, lub coś zupełnie normalnego?
#miodpitny #miodosytnictwo #domowealkohole i #winodomowejroboty bo może ktoś się zna.
hniedziela546 - Nastawiłem wczoraj trójniaka z 1l miodu gryczanego i 0.5l miodu leśne...

źródło: comment_cHAz4PuIAU1LcwnrVEZvs0aV52L4TkXD.jpg

Pobierz
  • 7
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@sphinxxx: u mnie nie. Trochę słodko pachnie materiałem wsadowym, ale miód mi nigdy klasycznej burzliwej fermentacji nie odstawił. Raczej sobie na spokojnie bulgotał, tyle że dłużej.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@hniedziela546: blok blokowi nierówny. W niewentylowanym pomieszczeniu w mieszkaniu 35m^2 może zapach dominować. ;) Ale ogólnie miód nie rąbie tak fermentem jak zwykle wino.