Wpis z mikrobloga

Wiecie co bardzo podoba mi się w Gothicu, a zwłaszcza w jej drugiej części? Że ta gra umożliwia, a nawet premiuje bardzo niekonwencjonalne zachowania, które nie są uwzględnione przez fabułę.
Weźmy taki klasztor - dostać się do niego możemy w 1 rozdziale, jeśli chcemy iść ścieżką maga lub dopiero w 3 rozdziale, jeśli chcemy zostać paladynem albo łowcą smoków.
Ale czy na pewno?
Oprócz wejścia przez główne drzwi, do klasztoru da się też dostać inną, mniej konwencjonalną metodą - jeśli znajdziemy się w pobliżu myśliwego Grimbalda (to ten niedaleko czarnego trolla) i podejdziemy do skał obok kamiennego łuku (przy którym w 3 rozdziale stoją dwaj włóczędzy zagradzający drogę do słonecznego kręgu), a następnie wejdziemy na te skały i będziemy kierowali się na południe to w pewnym momencie będziemy mieli możliwość zeskoczenia ze skał wprost na mur klasztorny, a stamtąd - prosto na dziedziniec. A więc można się dostać do klasztoru nawet w 1 rozdziale, nawet jeśli nie wybierzemy ścieżki maga. A co nam to właściwie da? W sumie niewiele - ot możliwość pogadania z kilkoma NPC, pohandlowania z Goraxem, kupienia mikstur od Neorasa i ewentualnie opędzlowania z gotówki paru osób, jeśli mamy kradzież kieszonkową. Chyba da się też wtedy zrobić questa z Babo, ale nie jestem pewien. Czyli to bardziej taka ciekawostka niż realne korzyści. No ale przyjemna ciekawostka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No dobra, dostaliśmy się do klasztoru, ale jak z niego wyjść, skoro z dziedzińca klasztoru nie da się skoczyć z powrotem na mur, a klucza od drzwi nie mamy? Ano da się zdobyć klucz i to bardzo łatwo - wystarczy pohandlować z Goraxem i tam jest ten klucz. Nawet nie musimy za niego płacić.
Kiedyś często zastanawiałem się, po co twórcy umieścili w okienku handlu z Goraxem ten klucz, skoro jak już wchodzimy do klasztoru to i tak mamy już jeden klucz od drzwi? I do głowy przychodzi mi tylko jedna odpowiedź - ano na wypadek, gdyby gracz jednak wszedł do klasztoru inną drogą niż przez drzwi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wychodzi na to, że twórcy zrobili to specjalnie dla graczy, którzy lubią grać niekonwencjonalnie i zamiast chodzić jak ludzie zwykłymi drogami, sprawdzają każdy zakątek mapy i biegają po skałach ;) I będą chcieli za wszelką cenę dostać się do klasztoru inną drogą niż tradycyjnie przez drzwi :)

#gothic #gry
  • 5
@PanHagrid: Z miastem i murem się zgodzę, że to raczej bug, ale co do klasztoru to wydaje mi się, że gdyby twórcy nie brali pod uwagę możliwości dostania się tam przez góry to nie umieszczaliby klucza w ekwipunku Goraxa. Albo po prostu ustawiliby te góry trochę dalej, żeby nie można z nich było przeskoczyć na klasztorny mur.