Wpis z mikrobloga

• 306
Pracuje w Niemczech. Budujemy sieci światłowodowe, co wiąże się z wykopami w chodnikach. Przechodzi koło mnie dziennie sporo ludzi. Ostatnio są upały, a wczoraj podeszła do mnie młoda dziewczynka z mamą i wręczyła mi reklamówkę z wodą, sokiem, owocami i ciastkami. Za chwilę przybiegła jeszcze z kubeczkami.

Dla mnie to coś niesamowitego. Wcześniej pracowałem w małych wioskach, gdzie mieszkali głównie starsi, rodowici Niemcy i co prawda byli bardzo mili, często zagadywali i zdarzyło się, że ktos zaprosił mnie i kolegów na poczęstunek i napoje, ale sytuacja z tą dziewczynką wywarła na mnie ogromne wrażenie. Potem porozmawialiśmy moim łamanym niemieckim i okazało się, że dziewczynka wraz z rodziną pochodzi z Syrii, a w Niemczech jest od dwóch lat. Dziś z takimi samymi zakupami odwiedzili nas jej bracia. Dali nam podobne produkty.

#niemcy #czujedobrzeczlowiek #swiat #pracbaza
  • 47
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@awm: z ciekawości jaką stawka? Też pracuje przy światłowodowych tylko tyle, że w Norwegii. Wszystko w ziemi czy wieszanie też?
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@Denyero wszystko w ziemii, dwa tygodnie temu przyjąłem się do Niemca, wczesniej pracowałem pod Polską firmą i było znacznie gorzej.
  • Odpowiedz
via Android
  • 47
@Salomonthekrol @waciak czemu bait? Bo nie pasuje do linii politycznej wykopu? Dla mnie to jest dowód, że ludzi nie można stawiać po jednej stronie ze względu na religię, kraj z którego pochodzi itp. Ta rodzina jest na pewno mniejszością, która przybyła razem szukać lepszego i uczciwego życia, a nie jak większość młode chłopaki w sile wieku po socjal.
  • Odpowiedz
@awm mam kumpla co jakby pod jego wieś mieli ciągnąć światłowód to by chyba każdemu tam obciągnął ze szczęścia, więc rozumiem czemu ludzie dają wam jedzenie ( )
  • Odpowiedz
@awm: też budowałem sieci światłowodowe w Niemczech, a konkretniej na terenie Bawarii. Ci ludzie czekali tam na nas jak na jakieś wybawienie, że wreszcie będą mieć schnell internet xd Często napiwki też wpadały, od Polaków także
  • Odpowiedz
  • 0
@awm: dobra, dobra, nie ocieplaj nam tu za #60groszyzawpis wizerunku przybyszy z Bliskiego Wschodu/Afryki itd.

@waciak: to pracuj w De. Ja robie i tylko obcokrajowcy czyms czestuja i sa spoko w mia
re. Angielka,węgier, jedna ruska. najgorsi sa ze wschodnich niemiec ddr. u turczynki raz robilem to tez fajnie bylo. nie genarlizujmy kazdego
  • Odpowiedz
@awm elegancko, w Niemczech norma. Jak robiłem na budowie i stawialiśmy prywatne domy to codziennie przyjeżdżali właściciele przyszłej posiadłości i dawali nam śniadanie (uszykowane bułki) i kawę w termosie, bardzo miły gest :)
  • Odpowiedz
@awm U mnie mają założyć internet światłowodowy pod koniec roku. Czekam na nich z chlebem, solą i butelką drogiego whiskey.
  • Odpowiedz
  • 1
@Salomonthekrol @waciak czemu bait? Bo nie pasuje do linii politycznej wykopu? Dla mnie to jest dowód, że ludzi nie można stawiać po jednej stronie ze względu na religię, kraj z którego pochodzi itp. Ta rodzina jest na pewno mniejszością, która przybyła razem szukać lepszego i uczciwego życia, a nie jak większość młode chłopaki w sile wieku po socjal.

@awm: dokładnie tak jest jak mówisz, ale na wykopie nie masz co szukać
  • Odpowiedz