Wpis z mikrobloga

@apsikapsik: ja robię tak:
na garnek wylewam oliwę albo olej, dwa ząbki czosnku pokrojeone podsmażam lekko, na to dwie puszki pomidorów i słoiczek koncentratu pomidorowego. Do tego przyprawy, sól, pieprz, oregano, czosnek suszony, cząber. Ja daję jeszcze olej w którym moczą się nasiona czili (dla ostrości) i w sumie co mi tam jeszcze nosem podpasuje. Z godzinę na wolnym ogniu, albo i dłużej. W międzyczasie mielone mięsko na patelni (najlepiej wołowe)
@apsikapsik: ja do makaronu uwielbiam ragu w stylu bolońskim. Jest bardzo proste, aczkolwiek wymaga czasu. Na patelni cebula + czosnek i chwile przesmażam. Dodaję mięso (sól + pieprz + cząber). Mięso musi być dość tłuste i trzeba je dobrze wysmażyć - do zbrązowienia. Przekładam do osobnego garnka. Na tej samej patelni, smażę marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Dwa pierwsze starte na tarce, seler pokrojony w drobną kostkę. Dorzucam do garnka z