Wpis z mikrobloga

Mirunie, kupiłem na allegro używaną grę planszową, "graną dwa razy", która jak się niestety okazało po dostarczeniu wcale taka nie jest. Założyłem "dyskusję" (jakbym miał kurka wodna z gościem który mnie oszukał i skłamał w opisie rozprawiać na temat filozofii) ze sprzedającym, allegro na początku walnęło jakąś PRową odpowiedź i dopiero po przyciśnięciu konkretnie odnieśli się do sprawy. Zażądałem odstąpienia od umowy albo obniżenia ceny. Może tak po prostu odmówić, "bo nie"? Co zrobić żeby nie dać się wydymać? ( ͠° ͟ل͜ ͡°)

#allegro #planszowki #oszukujo
  • 11
  • Odpowiedz
@5684379: To powinni to uwzględnić w opisie aukcji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Śródowisko osób grających w planszówki zawsze kojarzyło mi się ze słownością i dopiero pierwszy raz trafiłem na Janusza, który idzie w zaparte, wypiera się winy i odmawia rekompensaty.
  • Odpowiedz
@5684379 rękojmia dotyczy też prywatnych jeśli jej nie wyłączyli w umowie. Nie ma to nic wspólnego z odstąpieniem od umowy w 14 dni. Jednak obstawiam, że sprzedający odrzuci twoja reklamację i pozostanie ci powództwo cywilne w sądzie
  • Odpowiedz
@Niekumaty_: Sprawa zakończona, sprzedawca poszedł po rozum do głowy.
Najlepsze jest to, że allegro błędnie podaje, że w sprzedaży pomiędzy konsumentami nie można odstąpić od umowy korzystając z rwkojmi. Guzik prawda. To uprawnienie jest wyłączone tylko wtedy kiedy wada rzeczy jest nieistotna. Jak im zwróciłem uwagę wprost na przepisy to zaczęła się inna rozmowa z ich strony.
  • Odpowiedz