Wpis z mikrobloga

#piracifabularnie
Gregory Braun, pierwszy biceps i drugi artylerzysta Latającego Izraelity.

Urodzony w szlacheckiej polskiej rodzinie. Od młodości wychowywany żelazną ręką ojca, który wyrył w nim głęboką miłość do ojczyzny oraz niezłomną wiarę. W skutek konfliktu ze skorumpowanym żydowskim kupcem Adriadanem Zandenbergerem, chcącym poprzez konszachty z niemiecko-rosyjskimi siłami pod nieznanym zarządem powierniczym przejąć władzę w kraju, został pozbawiony majątku i zmuszony do ucieczki poza Europę. Gdy dotarł do Hiszpanii, by uciec swoim prześladowcom, wyruszył pierwszym statkiem w stronę Karaibów. Tam, po zejściu na ląd, przez jeden dzień i jedną noc leżąc krzyżem w bezruchu na nabrzeżu gorąco modlił się do Maryji o natchnienie. Gdy otworzył oczy, o świcie, na tle wschodzącego słońca ukazała mu się sylwetka Matki Boskiej, która rzekła:

- Powiedz mi mój drogi, jesteś jakimś artystą czy po prostu p----------y? - zapytała Maryja.
- Madre de Dio - wyszeptał, mrużąc oczy.
- Widać dżentelmen z Ciebie, od razu prawisz komplementy. Obserwowałam Cię całą noc z kajuty mojego statku. Nazywam się Gwendaelle Karter i poszukuje ludzi takich jak Ty. O niezłomnej woli i żelaznym charakterze. Zbieram ekipę najtwardszych zabijaków by narobić trochę zamętu na tej spokojnej i nudnej jak flaki z olejem sadzawce. Jesteś zainteresowany? Jak się nazywasz?
- Grzegorz Brązewiczowski - odparł.
- Co? - Gwendaelle zatrzepotała brwiami robiąc głupią minę.

Grzegorz zachmurzył się. Jego stare życie zostało daleko za nim, w ukochanej ojczyźnie. Choć na samą myśl pękało mu serce, zdał sobie sprawę, że właśnie narodził się tutaj na nowo i musi odnaleźć się w nowej rzeczywistości.

- Mów mi Gregory Braun. To gdzie jest ta Twoja łajba?

I w ten sposób Gregory zaciągnął się na pokład Latającego Izraelity, mając nadzieje na zdobycie chwały oraz środków na powrót do ojczyzny w chwale, co pozwoliło by na ostateczne rozwiązanie kwestii nieuczciwego kupca.
kinasato - #piracifabularnie 
Gregory Braun, pierwszy biceps i drugi artylerzysta La...

źródło: comment_wuZj36I5iL4eN0OKErFJVq6x3cRcJSo5.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach