Aktywne Wpisy

anoysath +66

cirilla1989 +11
Mirki, podpowiedzcie jak zachować się za kierownicą na takiej szklance jak ostatnio? Przyznam się bez bicia (prawko od zaledwie 2l), że mimo jazdy na drugim biegu na szklance wpadałam w poslizgi. Dlatego, że jestem gówniara stazowa za kółkiem, to jako dobrzy koledzy sypnijcie trochę z doświadczenia jak się zachować. Dzięki!
#niebieskiepaski #rozowepaski #motoryzacja #prawojazdy #kiciochpyta
#niebieskiepaski #rozowepaski #motoryzacja #prawojazdy #kiciochpyta

- opakowałem w composera – OK, działa
- dopisałem jakieś proste testy, i z wciąganiem require once też było OK
Schody się zaczęły kiedy zachciałem dodać autoloada w
composer.json(psr-0/psr-4), np."autoload": { "psr-4": { "superapka\": ["src/"] } }Wstępnie wygląda na podefiniowane dobrze, i IntelliJ też rozumie tą konfigurację (nie rzuca warningów, rozpoznaje ścieżki, sugeruje usunięcie zbędnych use w tych samych namespace itd).
Ale przy próbie uruchomienia z
php -S ...albo odpaleniu testów dostaję błąd typuUncaught Error: Class 'MySuperUtil' not found in index.php:25albo
Class 'superapka\MySuperUtil' not found .../tests/MySuperUtilTest.php:30Macie jakieś pomysły o czym jeszcze mogłem “zapomnieć”, żeby taki autoload ruszył?
Cały “projekt” wygląda mniej więcej tak:
- src|- index.php|- MySuperUtil.php- tests|- MySuperUtilTest.php- composer.json---
MySuperUtil.php
namespace superapka;class MySuperUtil {…}---
index.php
namespace superapka;...$mySuperUtil = new MySuperUtil();// <--- tu się wywala gdy wołane z przeglądarki---
MySuperUtilTest.php:
declare(strict_types=1);namespace superapka;use PHPUnit\Framework\TestCase;class MySuperUtilTest extends TestCase{private $mySuperUtil;protected function setUp(): void{$this->mySuperUtil = new MySuperUtil(); /// <--- tu się wywala uruchomienie testu}…}---
oczywiście wszystkie pliki rozpoczynają się długiego taga otwierającego, ale zyebany wykop nie pozwala dodać takiego wpisu jako uber-niebezpieczny ¯\(ツ)_/¯
Require vendor/composer/autoload.php w index.php i to samo w phpunit.xml w bootstrap?
Albo jak to masz tylko nie wkleiles to composer dump-autoload?