Wpis z mikrobloga

Część, planuję zakupić pierwszą drukarkę 3d i po przeczytaniu różnych opinii tutaj i w necie wybór padł na endera 3x. Chciałbym kupić z allegro z wysyłką z Polski (wiem że od chińczyka można zgarnąć trochę taniej). Znalazłem taką aukcje i pytanie czy wg Was jest legitna? Można zamawiać?

Drugie pytanie to jaki #filament wybrać. Są jakieś polecane albo odradzane firmy / przedział cenowy. Nie chcę nic super, ale coś taniego na początek ale żeby nie zapchało dyszy czy coś. Może być online lub stacjonarnie w Poznaniu.

Dzięki za każde info dla początkującego ;)

#druk3d #drukarki3d #kiciochpyta
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vesper240: Zależy, co masz na myśli pisząc "legitna". Dla mnie tę aukcję przekreśla "Nie wystawiam faktury" + fakt, że sprzedający nie wydaje się prowadzić DG. Równie dobrze można kupić prosto z gearbest lub podobnej chińskiej stronki, które notabene często mają opcję wysyłki tych drukarek z UE.

Co do filamentu, nie bierz tych najtańszych możliwych (cena typu 40 zł za kilogram), bo to pozorna oszczędność.
Na początek rozsądnym wyborem może być
  • Odpowiedz
  • 0
@FlameRunner ok, dzięki, to może jednak spojrzę na jakąś aukcje na gearbest. Tą wyżej widziałem już ale tam akurat jest zwykła 3 a celowałem w 3x. Bo generalnie te drukareczki to chyba każdy poleca (oczywiście w tej cenie a nie 5k)
  • Odpowiedz
@vesper240: chyba wybralbym zwyklego endera 3, znajomy kupil kilka dni temu z wysylka z europy za 700zł. co do filamentu to kolega @FlameRunner poleca ci ze swojego sklepu dość drogi, a w mojej ocenie średni filament (jakość/cena). Ja polecam tani, bo obecnie jest jakaś promka od colorfila za 35zł kilo - czyli w cenie jednej rolki eko masz prawie dwie. jade od nich 3 szpule i zero problemow. ekofilament
  • Odpowiedz
  • 0
@tomszczyk dzięki za info. Co do tej różnicy 3 a 3x to widzialem że tam jest inny extruder. mk8 w zwykłej a 3x ma mk10. Fajny szklany stolik w komplecie to chyba też spoko opcja ale to wiadomo można sobie inaczej załatwić. Różnice w cenie chyba nie są aż tak duże. Nie warto dopłacić do X?
  • Odpowiedz
@vesper240: jak dla mnie są, za szkło u szklarza zapłacisz jakieś grosze, extruder zawsze w przyszłości będziesz mógł wymienić, ale ja jade na zsykłym i póki co problemów nie mam. oczywiscie jeżeli chcesz to mozesz wziac ta drozsza, ale w mojej ocenie ca to mozna sobie kupic troche filamentu, jakies zapasowe dysze, a troche ci jeszcze kasy zostanie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@vesper240: kupilem endera 3 na aliexpress z oficjalnego sklepu, wysylka gdzies z europy albo z Polski - 5 dni czekalem. Z tego co slyszalem to to szklo i tak moze byc krzywe od nich. Tak jak napisal wyzej mireczek najlepiej isc do szklarza i kupic, ja sie nie mlge wybrac ale tez mam krzywy stół.
  • Odpowiedz
ten gearbest to wysyla w ogole te drukarki? raz u nich zamowilem scyzoryk i nie doszedl wiec nie mam zaufania.
  • Odpowiedz
@vesper240: Ogólnie z tanimi filamentami jest taki problem że 2 rolki są ok a 3 już się do niczego nie nadaje.
Sam sporo drukuję na colorfil i na 10 rolek z jakiś 2 nie dało się drukować.

I najgorzej jak na taką rolkę trafisz na początku. Nie będziesz wiedział co jest źle. Ja tak miałem zeszło kilka dni na walkę z drukarką jak zła okazała się szpula filamentu.

Filament polecany
  • Odpowiedz