Wpis z mikrobloga

Hej mam pytanie, kupiłem sobie karbonowy widelec ma aliexpress, zamontowałem wszystko ok, ale jak jadę i zaczynam pedałować mocniej, czyli na stojąco wkładając dużą energię to tarcza hamulca zaczyna trzeć o okładziny. Czy wychodzi na to że mój widelec jest za miękki i taka praca ramion widelca oznacza że to bubel czy to raczej normalne przy karbonie? Dodam że mam nie wyregulowany hamulec i możliwe że jest słabo dokręcony, ale w ciąż oznacza to że ramiona pracują na tyle że tarcza dotyka okładzin. Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem :P. Ktoś miał kiedyś podobnie przy karbonie?
#rower
  • 6
@majeranek: to co zrobić żeby tarcza się zahaczała o okładziny? Nie da się tego uniknąć :)? I jeszcze pytanie, jeżeli zjeżdżam z krawężnika przy prędkości powiedzmy 15km/h to widelec ma prawo wydać jakiś dźwięk? Oczywiście ogarnąłem się i już tak nie robię, bo to jednak już nie jest rs recon :P
@Wierzbek: No najlepiej wyregulować zacisk, ale i tak nie da się uniknąć ocierania tarczy podczas mocnego ciśnięcia w pedały :) Trzeba się z tym pogodzić. Poza tym te ocieranie jest minimalne, bez wpływu na jazdę.
Co do dźwięku to nie wiem, ale raczej nie powinien skrzypieć czy trzeszczeć ;d
@majeranek: na początku myślałem że może to odgłos pękania, ale może dolna miska sterów się wcisnęła do końca albo gdzieś były jeszcze luzy :D dla pewności nie będę skakał, bo to nie do tego widelec :)