Aktywne Wpisy
nonszalancki +195
szymekgoose +1375
Dwa dni temu przez mój błąd zostawiłem w pociągu laptop oraz plecak z różnymi fantami. Ze strony PKP - ogromny chaos informacyjny, brak konkretów, nikt nic nie wie. Finalna stacja to dla mnie drugi koniec Polski (Wrocław). Szybkie rozeznanie po tamtejszych znajomych i chrzestnych czy może ktoś odebrać bagaż - nikt nie ma czasu, problem nie do ogarnięcia.
W historii pojawia sią cudowny portal wypok. W desperacji zapytałem o dyspozycję Mirków z
W historii pojawia sią cudowny portal wypok. W desperacji zapytałem o dyspozycję Mirków z
- 1/2 kg mięsa mielonego (klasyczne są wołowo-wieprzowe),
- 1 kajzerka, najlepiej czerstwa,
- mleko, lub ewentualnie woda do wymoczenia bułki,
- 1 niewielka cebula drobno posiekana lub starta,
- 1 jajo,
- łyżeczka soli i pół łyżeczki czarnego pieprzu (ew. szczypta majeranku),
- tarta bułka do obtaczania kotletów,
- tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec).
Wykonanie:
Bułkę zalej mlekiem i odstaw na 10 minut. W tym czasie drobno posiekaj cebulę. W misce wymieszaj mięso, jajko, siekaną cebulę, sól, pieprz i dokładnie odciśniętą bułkę.
W trakcie wyrabiania możesz do mięsa dolać odrobinę wody, trzeba mieszać aż mięso ją wchłonie i nie będzie się kleiło do rąk. Im dłużej będziesz wyrabiać, tym mielone wyjdą lepsze. Dlatego absolutne minimum to 5-7 minut. Uformuj kotlety nie za duże, najlepiej wielkości pięści. Obtaczaj każdy w tartej bułce. Dobrze rozgrzej tłuszcz (inaczej kotlety go wchłoną) i smaż na rumiano z każdej strony.
Uważaj, żeby się nie przypaliły! Kiedy będą już złote, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i smaż jeszcze 3-4 minuty, żeby w środku nie były surowe. Idealne będą chrupiące na wierzchu i wilgotne w środku.
Do tego polecamy ziemniaki, koniecznie tłuczone z masłem i zasmażane buraczki.
To będzie prawdziwie krulewski obiad.
#korwin #konfederacja #bekazkorwina