Wpis z mikrobloga

@FrasierCrane: @JakTamCoTam: @iKsionc: A nie jest tak, że oddając głos nieważny zmniejsza się szansę tylko tym mniejszym partiom? Te duże i tak będą miały powyżej 5%, więc u nich mandaty zostaną przydzielone proporcjonalnie (metoda D'Hondta). Natomiast jak mniejsza partia jest na granicy 5% i dużo ludzi odda głos nieważny, to wtedy ten % spada, mała partia nie dostaje mandatu i dostanie go większa partia. Czyli paradoksalnie,
  • Odpowiedz
@jamesevan: Nie głosując/oddając głos nieważny pomagasz partiom, których wyborcy mają mniej niezdecydowanych. Z jednej strony próbuje się ich przejąć, ale później w zależności od statystycznego rozkładu albo się ich odstrasza albo zachęca nie mówiąc dlaczego - dlatego jedno i drugie wydaje się trefne.
  • Odpowiedz
to jeszcze powiedz jak poprawnie oddać nieważny głos. Serio. Bo na pewno nie można wrzucić pustej karty bo umożliwia to wałek. Czy zaznaczenie kilku kandydatów rozwiązuje problem?

@medevacs: To ja Ci odpowiem poważnie. Kiedyś poszedłem na wybory i się zapytałem w jaki sposób to zrobić. W tym momencie stare p------e baby zwyzywały mnie od świrów, że skoro tak to po co przyszedłem. Nie zwróciłem uwagi i dalej na poziomie rozmawiam z
  • Odpowiedz
Ale k---a ten ból d--y zwierząt w kolejce z tyłu... Coś strasznego. Oni totalnie nic nie ogarniają.

@grzesiek-bat: Ale co mają ogarnąć? Psuedofilozofię stojącą za traceniem czasu na oddanie nieważnego głosu, czy niezwykle skomplikowaną i wymagającą konsultacji z odpowiednim organem techniczną stronę oddania nieważnego głosu?
  • Odpowiedz
@grzesiek-bat: No właśnie pytam, bo nie byłem pewien, czy można być tak głupim, żeby do nic nie znaczącego teatralnego gestu dorabiać jeszcze otoczkę głębokiej roztropności i ponadnaturalnej przenikliwości.
  • Odpowiedz
@bh933901: No to się nie dowiesz, po prostu z góry wiem, że zbyt dużo pracy kosztowałoby cię zrozumienie tego co oznacza oddanie nieważnego głosu. To tak jakby chcieć wyrzucić łyżeczką do jogurtu tonę gówna z obornika, narobionego przez świnie przez kilkanaście lat przebywania w chlewie-telewizji i karmionych propagandą, że udział w wyborach to powszechny, niezbędny obowiązek.
  • Odpowiedz
@grzesiek-bat: Jasne, napisanie coś takiego wymaga zdolności nawet większych niż oddanie niepoprawnego głosu, także rozumiem, że przekracza to twój umysłowy horyzont, nawet posiadając na pokładzie jednostkę obliczeniową klasy Intellectually Superior.
  • Odpowiedz